Érdekességek Dél-Koreáról

Győr+
2022.12.21. 21:46

Dél-Korea, egy alig nagyobb ország Magyarországnál Ázsia szívében. Népessége meglepően magas, mintegy 51 millió fő. Fővárosa Szöul, ahol a legutóbbi népszámlálásnál körülbelül tíz millió embert számoltak.

Hirdetés

Alább a győri iskolákkal és az önkormányzattal közös Diáktudósítok program keretében készült cikket közöljük:

Plusz egy év

Ha Dél-Koreába utazol, egy évvel idősebbnek számítasz. Ez azért van, mert a koreaiak szerint a terhességgel számolva a baba egy éves korában születik, ez okozza azt, hogy Koreában egy évvel idősebbnek számítasz, ha szeptember előtti vagy. Ha esetleg az év utolsó negyedében születtél, akkor két évet kell hozzáadnod a jelenlegi korodhoz, mivel Koreában az újév első napjától számolják az éveket.

E-sport és versenyek

A Dél-Koreaiaknak nagyon fontos az e-sport. Gondoljunk csak a híres és felkapott League of Legends-re vagy a régebbi és nagyobb múlttal rendelkező Starcraftra.  Ezek a játékok nagy szerepet töltenek be a Koreában élők szívében. A Starcraftból például nemrég volt verseny, és a döntőt Szöulban rendezték meg. Ezt a folyamatot hatalmas sajtóvisszhang kísérte, és azt is, hogy nem a hazai csapat nyert. Az e-sportot leginkább a nagy cégeket érdekelte, például a Samsungot vagy a SK Telecomot. A League of Legendsben az elmúlt öt évben ennek a két cégnek a játékosai nyerték el az első díjat.

Fontos a vértípusod

Dél-Koreában nagy jelentősége van a vértípusodnak. Az ott élő emberek ennek segítségével határozzák meg személyiségedet. Vagyis ha megosztod ezt az adatot, az könnyen sztereotipizálásodhoz vezethet. Ha az adott típusnak valamilyen rossz tulajdonsága van, akkor azt fogják mondani, hogy ezt már az első alkalom óta tudták és ez nagyban megnehezíti az ismerkedést. De ennek a szokásnak van pozitív oldala is. A jó tulajdonságaid is a vértípusodból ered. Ezek alapján pedig könnyen megállapítható, hogy ki kivel illik össze és nagyban tudja befolyásolni, hogy ki kivel házasodhat. Ez a furcsa, mégis megrendíthetetlen szokás a közeli szigetországból, Japánból ered, de manapság már teljes mértékben integrálódott a koreai kultúrában is.

A Valentin nap

A szerelmesek hónapjában, nem a férfiak szervezik a programokat és visznek virágot a női nemnek, hanem pont fordítva. (De a következő hónapban már fordul a kocka.)Minden egyes hónap 14. napján van valamilyen ünnep. Például a Júniusi Kiss Day, a decemberi Hug Day, a januári Diary Day, a szeptemberi Photo Day, vagy a májusi Rose Day. Azok az emberek, akik még nem találták meg szívük választottját, azok csak egy napon ünnepelnek. Ezt a napot áprilisi Black Day-nek nevezték el. Ezen a napon a szinglik kisebb nagyobb csoportokban járják az utcákat és szórakoznak, vagy csak simán beszélgetnek.

A kutyahús

A közhiedelemmel ellentétben, a nyugati országokban be van tiltva a kutya hús felszolgálása, és rengeteg ember állatkínzásnak is tartja. Mégis vannak a Koreai városokban olyan eldugott utcák és sikátorok, ahol előszeretettel adják a kutyahúst olyan néven, amelyeket még az ott élő emberek sem ismernek, nemhogy a turisták. Ebből természetesen nagyon sokszor adódik bonyodalom.

Ügyfélszolgálat

A Koreai ügyfélszolgálat magasan kiemelkedik sok ország közül, még Magyarországnál is fejlettebb. Az ügyfelek és a látogatók a legjobb és legkiemelkedőbb bánásmódban részesülnek. Ez azt jelenti, hogy az ügyintézés nagyon gyors és hatékony, a bankokban, postákban, korházakban és az orvosnál nem kell negyedóránál többet várakozni.

A szomszédos országgal való kapcsolat

A nyugati országokban elterjedt közgondolkodás, hogy az Észak- és Dél-Koreai emberek utálják egymást, de ez cseppet sem igaz. A két országrész lakosainak nincs beleszólásuk egymás életébe, családi viszonyaiba és egyéb dolgaikba, mint ahogy azt az emberek általában hiszik. Bár egy-egy rémisztő hír megrendíti az embereket, de nem szentelnek akkora figyelmet neki, mint amit a nyugati média mutat.

A dél-koreai internetszolgáltatás

Dél-Korea rendelkezik a leggyorsabb és legbiztonságosabb internet hálózattal. Ez nem csak az otthoni internetre vonatkozik, hanem a kültéri és közlekedési járművekre is. Ez azt jelenti, hogy Korea szinte minden területén található wifi.

Az viszont már nem biztos, hogy ez mindenhol ingyenes, mivel a legtöbb ilyen hálózat kér valamilyen telefon-szolgáltatóval való szerződést és belépési azonosítót. A helyiek számára persze nagyon hasznos és praktikus ez a technikai szolgáltatás, de a turisták nevében ez nem biztos, hogy elmondható.

A cikket írta: Mirzah-Gerely Alina, Győri Gárdonyi Géza Általános Iskola

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #diáktudósítók |