Döntsd le a korlátaidat – Mennyire akadályoz egy érzékszerv hiánya?

Győr+
2023.04.05. 15:57

Érzékenyítés keretében 2023.02.23-án a Győri SZC Móra Ferenc Általános Iskola 7. és 8. osztályos tanulói megismerkedhettek a látássérült Fóris Norberttel és kutyájával, Gyömbérrel.

Norbinak az életével kapcsolatban Dr. Dézsi Csaba András Győr polgármestere tett fel kérdéseket.

Az érdekes beszélgetésből többek között megtudtuk, hogy a fiatalember születése óta nem lát, szemei implantátumok. Ennek ellenére kiváló sportoló. Korosztályában Európa-bajnok dzsúdós, súlycsoportjában 2. helyezett világbajnok. Nagyon sok versenyt nyert, amit a róla szóló filmben látható tömérdek érem és kupa bizonyít. Sok sportágat kipróbált már, olyanokat is, ami egy látó embernek is kemény próbatétel. Pl.: cselgáncs, futás, síelés, evezés (ergométer), jégkorcsolya, atlétika, csörgőlabda. Jelszavai: „kitartás, akaraterő, alázat.”

Nagyon aktív és tartalmas életet él, ami számunkra is jó példa. Kevés dologtól fél, bátor ember. Szereti a társasági életet. Szívesen jár szórakozni, koncertekre. Szabadidejében verset ír, zenét hallgat, stand up comedy előadó, stb. Elmondása szerint úgy éli a mindennapjait, mint minden ember, csak más ritmusban, esetenként segítőkkel (kutya, ember). Otthon nagy rendet tart, mindennek tudja a pontos helyét. Így tud könnyen eligazodni a környezetében.

Gyömbér nevű labrador kutyusa végig nagyon nyugodtan pihent mellette a színpadon. Megtudtuk, hogyha rajta van a hám, akkor nem szabad simogatni, mert akkor Ő dolgozik. De amint lekerül róla az eszköz, szívesen játszik, hagyja magát simizni. Minden nap és mindenhova elkíséri gazdáját (iskola, munka), aki teljes mértékben megbízik benne. Ez is segíti az önállóságban.

Norbinak már két diplomája van, jelenleg pedig még két egyetemi diplomára hajt egyszerre. Nyelvet is tanul, mert szeretne bejutni a doktori képzésre. Szeretne tanár lenni. Emellett dolgozik, és sokat edz. Nagy álma, hogy dzsúdósként kijusson a következő, 2024-es párizsi paralimpiai játékokra és érmet is szerezzen.

Volt egy-két mondata, ami nagyon megfontolandó a számomra.

„Az ember, amit szeret, azt el tudja érni.”

„Keresd a lehetőséget, és ha megtaláltad, élj vele!”

Hajrá Párizs 2024! Hajrá Norbi!

A cikket készítette: Szász Gábor, 7. c. osztályos tanuló, Győri SZC Móra Ferenc Általános Iskola

A Városházán többször is belekóstolhattak az újságírói lét rejtelmeibe azok a fiatalok, akiket a Győr+ Média munkatársai is segítettek. Ebben a rovatban saját cikkeiket közöljük, az írások nem a Győr+ Média által készített anyagok.