Diáktudósítók

Az Európai Parlamentben jártak a Péterfysek

Győr+
2023.06.28. 15:31

Egyedülálló lehetőséget kaptak a Péterfys diákok: néhány napot tölthettek Strasbourgban, az Európai Unió egyik legfontosabb városában, ugyanis ők képviselték Magyarországot az Európai Parlament 70. születésnapján.

2023 januárjában értesültünk a lehetőségről, hogy május 28. és június 2. között Strasbourgban mi képviselhetjük Magyarországot az Európai Parlament 70. születésnapján. Az utazás részleteiről februárban értesültünk, megtudtuk, hogy az osztályunkból 22 tanuló, a másik 6.-ból pedig 3 tanuló mehet majd Franciaországba. Azonban az utazást fáradalmas munka előzte meg. Négy különböző zenei darabot tanultunk meg németül és franciául, közöttük egy 24 nyelven íródott kánont is. Minden énekórán próbáltunk. Előzetesen bemutatót készítettünk az országunkról, a városunkról, iskolánkról és osztályunkról. Fotók készültek rólunk Győr látványosságaival a háttérben. Aztán ez az anyag egy online felületre került, ahol a francia testvérosztály is megnézhette.

Május 28-án, vasárnap keltünk útra, 12 órát utaztunk busszal, de az utazás fáradalmaiért kárpótolt minket a csodás táj látványa. Odafele felvettük az osztrák projektpartnereket Bécsben. Strasbourgba 18:00 óra környékén értünk, ezután elhelyeztek minket a fogadó családoknál valamint egy ifjúsági szállodában.

Május 29. hétfő Elmentünk próbálni másik 1100 gyerekkel Európa legnagyobb csarnokába a Zénith de Starsbourg-ba. Az egész napot próbával töltöttük, volt próba zongorával, volt zenekarral és szólóban. A szünetek is munkával teltek: táncosok tanítottak be nekünk egy flashmobot, változatos koreográfiával az Örömóda dallamára. A nap végén mindenki fáradtan tért haza.

Május 30., kedd. Délelőtt megnéztük az Európai Parlamentet, és kb. kettőkor bementünk az ülésterembe. Itt 30 perc alatt elpróbáltuk az összes dalt még egyszer. Aztán elkezdődött a műsor. Volt videókonferencia, szavazás és még egy űrhajóssal is beszélgethettünk, mindez párhuzamosan három nyelven: angolul, franciául és németül zajlott. Az egész délutánt felölelő program végére már mindenki elfáradt, de sikeresen előadtuk az előre megtanult dalokat. Felemelő érzés volt 1100 másik gyerekkel együtt énekelni.

Május 31., szerda.   8 órakor már a francia iskolában voltunk, ahol különböző tanórákon vettünk részt: angolon, matekon és egy francia órán. A német órán sokat kérdeztek Győrről, mi pedig beszéltünk a városról. A győri Városházán megakadt a tekintetük, azt mondták, hogy ez nagyon szép.

Délután elmentünk a Jardin Des Deux Rives nevű folyóparti kert- és kulturális központba, amelynek érdekessége, hogy a Rajna két partján fekszik, az egyik része Franciaországban a másik fele pedig Németországban.  

Június 1., csütörtök  A nap első fele a dóm megmászásával telt: 300 lépcső, 142m.A tetején csináltunk egy csoportképet, aztán mentünk is le. A dóm maga nagyon szép volt a sok rózsaablakkal és a szinte lebegő orgonával, valamint megcsodáltuk a híres csillagászati órát is. Ezután elmentünk egy hajótúrára, az Ill folyóról csodálhattuk meg Strasbourg nevezetességeit. Az utolsó estén a francia partneriskola látott vendégül bennünket tarte flambées estre. Miközben megkóstoltuk ezt a francia ételkülönlegességet, jó hangulatban beszélgettünk és játszottunk a francia projektpartnereinkkel. Közben elkezdtük tervezni a következő tanévre a franciák viszont látogatását Győr városába. Előzetes tervek alapján 2023. december elején látják majd vendégül a győri gyerekek a francia iskola diákjait és kísérőiket.

Június 2., péntek Eljött a hazaindulás ideje. 7:30-kor indult a busz. Hat nap után fájó szívvel hagytuk el Strasbourgot. Most is az osztrák partnerekkel együtt utaztunk haza, akikkel a végére jól összebarátkoztunk.

A hazaút 15 órát vett igénybe, így esete 10:30 körül értünk haza. Szerintem az egész strasbourgi út egy életre szóló élmény volt. Sok mindent láttunk, tanultunk. Büszkén tértünk haza. Kevés diák mondhatja el magáról, hogy járt az Európai Parlamentben.  Köszönjük Győr városának az utazás lehetőségét.

A cikket készítette: Tóth Ádám Hunor, 6/II. osztály, Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium, Általános Iskola, AMI és Kollégium.

A Városházán többször is belekóstolhattak az újságírói lét rejtelmeibe azok a fiatalok, akiket a Győr+ Média munkatársai is segítettek. Ebben a rovatban saját cikkeiket közöljük, az írások nem a Győr+ Média által készült anyagok.