Afrika-hét a Krúdyban

Győr+
2023.02.17. 19:03

Második alkalommal került megrendezésre a Győri SZC Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikumban az Afrika hét. A rendezvény központjában újra a segítségnyújtás szándéka állt. Egy kongói iskola tetőszerkezetének megjavítására, egy óvoda építésére, valamint tanítók, papok és orvosok részére 10 motorbicikli vásárlására gyűjtöttünk adományt.

1. nap

Varga Katalin optometrista kongói misszióban töltött napjait elevenítette fel. Bemutatta az ottaniak egészségügyi viszonyait és elmesélte, ő mit tudott tenni az emberek érdekében.

2. nap

 Baloghné Pálfi Edina, a Krúdy Technikum igazgatónője köszöntötte a vendégeket. “Idén egy óvoda felépítése, valamint egy iskola felújítása a cél és 10 darab motor az orvosok, tanítók és atyák számára.” – mondta.

Ezután Karácsony Balázs zenész afrikai zenebemutatója következett. Stipsits Ibolya, fotóművész és az Afrika-hét esemény fővédnöke is felszólalt. Szónoklatában kiemelte, hogy bár a két kontinens nagyon eltérő, de az ott élő gyerekek vágyai ugyanazok, mint az európai gyermekeké.

Rózsavölgyi László önkormányzati képviselő hangsúlyozta, hogy Afrika nem egy bánya, amit ki kell fosztani. Megérdemli, hogy egyenrangú bánásmódban részesüljön, meghallgassák és tiszteletet kapjon.

Az eseményen egy igazán különleges személy, Kafiya Said Mahdi szomáliai származású magyar modell is interjút adott. Kafiya mesélt kalandos életútjáról, arról, hogy egy 14 éves kislánynak mégis hogyan sikerült épségben Szomáliából eljutnia Magyarországra. A napot Papp Norbert zárta lenyűgöző homokanimációjával.

3. nap

Dr. Mészáros Zsolt nagykövet úr Kenyából köszöntötte az esemény résztvevőit élő bejelentkezéssel. A nagykövet úr mesélt az ottani nehézségekről, arról, hogy vészesen csökken a vadállat állomány az emberek túlnépesedése miatt. Emellett rengeteg pozitív tapasztalatról is beszámolt, elmondta, hogy az emberek rendkívül békések és barátságosak, szeretnek és akarnak is dolgozni, hiszen 2 órát is gyalogolnak akár csak azért, hogy dolgozhassanak. Megemlítette, hogy bár sokan szegénységben élnek, minden napot egy áldásnak élnek meg, sosem panaszkodnak. Az életükben fennálló kihívásokat pozitívan élik meg. Hangsúlyozta, hogy sosem a szánalom vezéreljen minket amikor segíteni szeretnénk. Egyenlő bánásmódban részesítsük őket, ezáltal nő a saját önbecsülésük. Ezt követően Tóth Zoltán fotós, operatőr a Xantus Alapítvány fajmentő missziójáról tartott előadást. A győri Xantus János Állatkert évek óta készült rá, hogy részt vegyen különböző állatmentő expedíciókon- kezdte az előadását a fotóművész. Kifejtette, hogy a legnagyobb probléma az orvvadászat. Vészesen csökken a vadállomány. Sajnos nem csak az orvvadászok, de a helyiek is hozzájárulnak a fajállomány csökkentéséhez, ezért őket is próbálják átformálni, hogy ha a vad tönkreteszi a terményüket ne az orvvadászok fele forduljanak segítségért. Orrszarvú menhelyeket nyitottak és a győri állatkertben árva orrszarvú kölyköt fogadtak be. Személyesen indították el tavasszal a programot. Eszközökkel támogatják az afrikai nemzeti parkokat. Helyi szakembereket vonnak be a missziós programba, akiket a magyar egyetemekre is meghívtak. Az egész élménybeszámoló sokkal közelebb hozta a turisztikai ágazatban tanuló diákokhoz Afrikát, hiszen egész idő alatt teljesen más perspektívából világított rá a neves fotós és operatőr az afrikai országokra. Ahol van szegénység, ott gazdagság is van. Afrikában vannak fejlett városok és az állatok többsége nemzeti parkokban él. Utazásai során főként nyugati országokban járt. A továbbiakban a köztudatban is elterjedt attrakciókról is szó esett, mint például a Viktória vízesés Zambia és Zimbabwe határán, a Szaharáról. Mesélt a nagy városi tömegnyomorról, ahol a legborzasztóbb a nyomor az Mali, Sierra Leone és Elefántcsontpart.

4. nap

Antonio Charomarnak a Széchenyi István Egyetem tanárának egészen másfajta megközelítésű bemutatóját hallhatták a diákok. A professzor úr Afrika történelméről mesélt, a gyarmatosításról, az országok függetlenedéséről és arról, hogy milyen potenciál van Afrikában. Beszélt a kontinens fejlődéséről mind gazdaságilag, mind pedig technológiailag és társadalmilag. Említette pályázatát, aminek keretein belül olyan egyetemet végzett diákokat várnak, akik az afrikai tanulók tanulmányaiban tudnák segíteni.

Őt követte Benjamin Labar egyetemi hallgató előadása Nigériáról. Sokat megtudhattunk az országról, többek között a fő etnikai csoportokról: Hausa-Fulani, Yoruba, Igbo és a Tiv. A nigériai etnikai csoportok tradicionális ételeiről, öltözködéséről, táncáról, a falvak jellemző építkezési szokásairól, a házasságkötésről, az illemszabályokról, a társadalomban betöltött szerepükről és vezetőikről tudhattak meg többet a diákok. Az előadást videók is színesítették. Az egész előadást különlegessé tette, hogy mindezt Benjamin angol nyelven mesélte el.

5. nap

Az utolsó napon különleges, nem turista helyszínekről, kalandos utakról és magyarokkal való találkozásról szólt Tempfli László előadása. Emellett fő témája még Afrika gasztronómiájának bemutatása volt.

Az előadók mellett a Krúdy diákjai sem tétlenkedtek, a hét mindennapján különféle előadásokat hallgathattak az érdeklődők az igazán sokszínű standoknál. A 11. T osztály tanulói Afrika egészségügyéről, oktatásáról, hírességeiről, földrajzi adottságairól, sportolóiról tartottak érdekes előadásokat. Emellett az általuk összeállított egyiptomi utazásról és egy 2 hetes afrikai útról is kaphattak érdekes információkat a tanulók. Az iskola 11. C osztálya a kontinens gasztronómiájáról informálta a hallgatóságot és akár különböző bogarakat is megkóstolhattak az igazán bátrak. A 9. és 11. I osztály a nemzeti parkjaikról, különleges szálláshelyekről, növényvilágról és felfedezőkről meséltek, bemutatták a híres afrikai sportolókat. Több standnál memóriajátékokkal tehették próbára tudásukat a diákok. A cukrász tanulók által készített süteményekből, marcipán figurákból és a 11. T hennát rajzoló lányainál befolyt adományokból a projekt héten megfogalmazott célokat támogatták.

A Krúdy ismét megmutatta, hogy nem csak jó szakembereket, hanem jó embereket is adnak a világnak, mert Mindannyian Testvérek vagyunk!

A cikket készítette: Ugróczi Linda 11.T és Nagy Annabella 11.T, Győri SZC Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum

A Városházán többször is belekóstolhattak az újságírói lét rejtelmeibe azok a fiatalok, akiket a Győr+ Média munkatársai is segítettek. Ebben a rovatban saját cikkeiket közöljük, az írások nem a Győr+ Média által készített anyagok.

Kapcsolódó témák: #diáktudósítók |