Adventi készülődés

Győr+
2023.01.17. 16:40

Ezt az ünnepet már nemcsak családi, hanem sok helyen, iskolai szinten is ünneplik. Az adventi készülődés már szinte hagyomány a Gárdonyis diákok és tanárok körében is.

Győri Gárdonyi Géza Általános Iskola

Az advent szó jelentése: „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. A szentestét megelőző négy hétben minden vasárnap meggyújtunk az adventi koszorún egy gyertyát, amely Jézus eljövetelének közeledtét szimbolizálja.

Ezekben a napokban már lázasan készülődünk a karácsonyra, amikor összegyűlnek a családok, és meghitt hangulatban töltik ezt az időszakot.

Ezt az ünnepet elsősorban azért rendezték, hogy a gyerekek megértsék azt, hogy miről szól a karácsonyi készülődés, várakozás, és, hogy ne merüljön feledésbe ez az esemény.

A felsős osztályok kezdetben úgy ünnepeltek, hogy minden osztály készített kisebb ajándékokat, és azokat kis standoknál eladták a többi osztály tanulóinak.

Az évek során egyre több ötlet született erre a napra. Mivel az advent részben az ajándékozásról szól, a diákok egy szokást alakítottak ki. Egy héttel az adventi készülődés előtt kis cetlikre írják az osztálytársaik nevét, és egy zsákba téve csukott szemmel húznak egy nevet.

Annak az illetőnek, akit valaki kihúzott, abban az egy hétben kisebb meglepetéseket, például apró csokikat csempész a padjára vagy székére, és mellette kedves gesztusokat tesz felé.  Mindezt úgy teszi, hogy az illető nem tudja, hogy ki az „angyala”. A nagy napon kiderül, hogy ki kit húzott, és kisebb ajándékkal kívánnak egymásnak boldog karácsonyt.

Manapság a 7-8.-osok az adventi kézműveskedés helyett inkább zenét hallgatnak, beszélgetnek, és különböző játékokkal töltik együtt az időt.

Ne feledkezzünk meg az alsóbb évesekről se, akik a mai napig úgy ünnepelnek ezen a napon, hogy néhány szülő segítségével kisebb kreatív díszeket készítenek, hogy a nap végén, büszkén mutathassák be szüleiknek csodálatos műveiket.

Mindeközben karácsonyi zenéket hallgatnak, és finom sütiket, édességeket esznek.

Azért is jó Gárdonyisnak lenni, mert a tanulás mellett nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományok ápolására, az ünnepek megőrzésére és a diákok lelki fejlődésére is.

A cikket készítette: Mirzah-Gerely Alina, Győri Gárdonyi Géza Általános Iskola

A Városházán többször is belekóstolhattak az újságírói lét rejtelmeibe azok a fiatalok, akiket a Győr+ Média munkatársai is segítettek. Ebben a rovatban saját cikkeiket közöljük, az írások nem a Győr+ Média által készült anyagok.