Címke: Gólya
Hirdetés
MTI 2023.03.16.

Telefonos applikáció segíti a gólyák megfigyelését

Telefonos applikációval bővült a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) gólyafészek adatbázisa, amely így még egyszerűbbé teszi a lakosság számára a megfigyelésen alapuló adatszolgáltatást.

Szerző és fotó: Zombai-Kovács Ákos 2023.03.10.

Nőnapra érkezett az első Győr környéki gólya

Február végén Magyarországra, a héten pedig Győr környékére is megérkezett az első afrikai telelésből visszatérő gólya. Nőnapon „futott be” a kelepelő Rábapatonára, ahol több fészek is van, de általában a Kossuth utcában, a polgármesteri hivatal szomszédságában lévő az, amelyikbe minden évben visszatér egy pár. A falubeliekhez szívéhez már hozzánőttek a helyi gólyák, sokan figyelik, mikor érkeznek, és mit csinálnak a madarak patonai tartózkodásuk során.

Győr+ 2022.12.14.

Tizenöt elsőéves hallgató nyerte el a Gólya ösztöndíjat

Többek között Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád és Somogy megyéből érkeztek a győri Széchenyi István Egyetemre azok a hallgatók, akik elnyerték az intézmény által első ízben kiírt Gólya ösztöndíjat. Közös bennük, hogy mindannyian elsőévesek és kiváló sport- vagy tanulmányi eredményekkel tanultak tovább.

Kárpát Zsolt 2022.07.15.

Csapatépítő gólyák az Audi szomszédságában

Több mint 20 gólyából álló csapatra figyeltek fel a szakemberek a Győr környéki területeken. A gólyáknál ugyan előfordul, hogy kisebb csoportokba verődnek össze, de az ritkaság, hogy ilyen nagy számban élnek együtt hosszabb ideig. Antoni Gyula a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kisalföldi csoportjának elnöke szerint, ebben az esetben valószínűleg olyan fiatal kajtár gólyák gyűltek össze, akik már nem tudtak fészket rakni, és így közösen kutatnak víz és élelem után.

Hirdetés