Címke: geopolitika
Hirdetés
Győr+ 2024.03.11.

Minden, amit a világ geopolitikai konfliktuszónáiról tudni kell

Idén február 24-én volt két éve, hogy kirobbant szomszédunkban az orosz-ukrán háború és sajnos egyelőre nem látszik, hogy mikor fog befejeződni. Hogy milyen geopolitikai okok vezettek a háború kirobbanásához? Melyek a lehetséges forgatókönyvek? E kérdések mentén mutatta be a világ konfliktuszónáit és geopolitikai gócpontjait Somkuti Bálint a győri MCC-ben.

Kárpát Zsolt 2023.11.14.

Konkrét – Koszovó az időzített bomba?

Teszáry Miklós az Eötvös Loránd Tudományegyetem kelet-európai történelem doktori programjának doktorandusz hallgatója, aki az MCC Geopolitikai Műhelyében a Nyugat-Balkán geopolitikai helyzetét vizsgálja. A kutató a koszóvói konfliktusról tartott előadást a győri MCC-ben, és ezzel a témával kapcsolatban elemezte az aktuális helyzetet Konkrét című műsorunkban.

Győr+ 2023.10.26.

Az orosz geopolitikai gondolkodás és az ukrán háború előzményei 

Az MCC győri képzési központja első ízben szervezett kihelyezett szakmai rendezvényt október 25-én Sopronban, a Szent Orsolya Római Katolikus Gimnáziumban. Az eseményen az orosz-ukrán háború, a hibrid hadviselés és Oroszország nagyhatalmi ambíciói kerültek terítékre. A pódiumbeszélgetés során Vigóczki Máté Györggyel, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatójával beszélgetett Kónya Máté, a győri MCC junior hallgatója. Mik az előzményei az orosz-ukrán háborúnak? Milyen propagandagépezeteket használ Moszkva és milyeneket Washington? Mi is az a hibrid hadviselés? A közönség e kérdések mentén szerezhetett mélyebb ismereteket a háború geopolitikai vonatkozásairól és a 21. század új biztonságpolitikai kihívásairól.

Hirdetés