Hirdetés
Katasztrófavédelem

Zajlik az aratás – előzzük meg a tüzeket!

Illusztráció: Pixabay
Katasztrófavédelem
2021.07.08. 20:37

A betakarítási munkálatok idején számos hír szól arról, hogy tűz keletkezett egy-egy mezőgazdasági gépben, meggyulladt a gabonatábla, vagy éppen a tarló. Ezek a tüzek némi elővigyázatossággal, az előírások betartásával megelőzhetőek.

Hirdetés

Legutóbb, tegnap az esti órákban Téten a Zrínyi utca végénél égett egy hektáron a száraz fű, tarló és a rendre rakott széna. A helyi és győrszemerei önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltók mellett a győri hivatásos tűzoltók is részt vettek a lángok megfékezésében.

Győr-Moson-Sopron megyében a tűzoltókat idén nyáron már több mezőgazdasági tűzhöz riasztották, mint tavaly egész évben. 2020-ban  összesen hat olyan esetben riasztották a tűzoltókat, amely mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolható (gabonatábla, tarló, kazlak, szalmabálák), összesen 25 hektárnyi terület égett le. Idén már eddig tíz mezőgazdasági tűz keletkezett a megyében, ez 33 hektár területet érintett és négy kombájn is károsodott a tüzek során.

Hirdetés

A katasztrófavédelem idén is kiemelt figyelmet fordít az agráriumban keletkező tüzek megelőzésére. A katasztrófavédelem szakemberei nemcsak ellenőrzik a mezőgazdasági gépeket, a mezőgazdasági épületek tűzvédelmi állapotát, hanem folyamatos kapcsolatban állnak a gazdákkal és megelőzési tanácsokat adnak. Az évről évre előforduló hibák kiküszöbölése érdekében a hatósági ellenőrzések mellett tűzbiztonsági konzultációs lehetőségeket biztosítanak a gazdáknak. Részt vesznek a gépek műszaki ellenőrzésén, és felhívják a figyelmet a leggyakoribb hibákra.

A mezőgazdasági tüzek megelőzése érdekében az alábbiakat érdemes szem előtt tartani:

– Külterületen tilos zöldhulladékot égetni.
– Belterületen csak ott szabad zöldhulladékot égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi, de még ilyenkor is rendkívül óvatosan kell égetni. A nagy hőségben a legjobb, ha egyáltalán nem gyújtunk tüzet.
– Június 24-e óta tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.
– Gabonatáblán, annak közvetlen közelében tilos dohányozni, a munkagépek vezetőfülkéjében is.
– A mezőgazdasági munkagépek forgó, súrlódó alkatrészeit pontosan kell beállítani, ezeket rendszeresen kell olajozni, zsírozni, mert ha ezek felforrósodnak, meggyújtják a munka közben rárakódott növényi törmeléket és akár az egész gabonatáblát.
– A munkagépet meg kell tisztítani a rárakódott olajsártól, növényektől.
– A betakarítást és a termények szállítását végző munkagépekre, járművekre is kell tűzoltókészülék.
– A munkagépek elektromos vezetékeinek szigetelését, rögzítettségét, az akkumulátor szigetelését érdemes használat előtt ellenőrizni.
– A kombájnoknak földelőlánccal kell rendelkeznie.
– Ellenőrizni kell a kipufogórendszert, mert a sérült illesztéseknél, lyukaknál kiáramló forró kipufogógáz meggyújthatja a növényzetet.
– Az üzemanyagellátó- és olajtovábbító rendszereket is ellenőrizni kell, mert a kiszabadult kenőanyag vagy üzemanyag könnyen tüzet okozhat.
– A gabonatáblán lévő munkagépek kipufogóira szikrafogót kell tenni.
Kapcsolódó témák: #katasztrófavédelem | #tűzoltók |
likeold
a fb oldalunkat