Hirdetés
Vízimentés

Vízimentők jelentkezését várják

Fotó: vizimentok.hu
Győr+
2021.07.17. 11:31

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata folyamatosan képez vízimentő, úszómester, uszodagépész és vízkezelő, valamint vízicsúszda-kezelő szakembereket. A Győr+ korábban két olyan győri kötődésű fiatalemberrel beszélt, akik a Balaton parton szolgálnak vízimentőként.

Hirdetés

„Sok fiatal választja nyári munkaként a vízimentést éveken át azért, mert felelősségteljes és hasznos munkát végezhet, csapatban dolgozhat, friss levegőn, vízparton. Ráadásul az itt tanultakat nem csak a víz mellett, hanem akár a mindennapokban is használni tudják, hiszen biztos elsősegélynyújtási tudással vértezzük fel őket” – írják a vizimentok.hu oldalon.

A tanfolyam elméleti és gyakorlati képzésből áll. Az elméleti tananyagból többek között, megtanulják az elsősegélynyújtás, a vízből mentés, a biztonságos fürdőzés elméleti alapjait.

Hirdetés

A gyakorlati képzést egy úszás szintfelmérő előzi meg, ezt nyári időszakban a Balatonban bonyolítják le. A szintfelmérő egy kritikus pontja a tanfolyamnak, ugyanis szigorúan veszik a jelentkezők fizikai felkészültségét.

A gyakorlati képzés egy héten át egész napos elfoglaltságot jelent Keszthelyen. A vízimentő jelölteknek tanítanak elsősegélynyújtást: megtanulnak olyan súlyos állapotú betegeknek segíteni, akiket újra kell éleszteni, vagy gerincsérülést szenvednek, mert például rossz helyen ugranak a vízbe. De ennél enyhébb balesetek elsősegélynyújtását is elsajátítják: a strandi vízimentőknek nagyon gyakran kell vérzések, törések, egyéb mechanikai sérülések esetén segíteniük.

A képzés speciális része a vízimentés. A tanfolyam résztvevői arról számolnak be, hogy ez a legnehezebb, de egyben legizgalmasabb része is a tanulásnak. Ezekről a nekünk nyilatkozó Nagy Marcell és Mónus Gyula is beszélt korábban.

Fotó: vizimentok.hu
A hajó orrában Mónus Gyula

Oktatók gyakorolják a résztvevőkkel, hogy hogyan kell a bajbajutottat kimenteni a vízből, hogyan kell a pánikba esett, akár a mentőre is életveszélyt jelentő fürdőzőt menteni, vagy hogyan kell megkeresni és felhozni azt, aki elmerült a vízben.

Annak, aki sikeresen végzi el a tanfolyamot, akár a záróvizsga másnapjátót is tudnak munkát biztosítani, nagyrészt balatoni strandokon.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata folyamatos fejlődési lehetőséget is biztosít azoknak, akik hosszútávon köteleznék el magukat ezen hivatás mellett: strandi vízimentőkből lettek matrózok és hajóvezetők (akik mentőhajókon szolgálnak), szolgálatvezetők, akik a mentésirányítási központban dolgoznak, búvár kollégák, akik műszaki mentésben is részt vesznek.

Nagy Marcell és Mónus Gyula vízimentővel készült interjúnk:

Kapcsolódó témák: #vízimentés |
likeold
a fb oldalunkat