Időjárás

Viharos szél és hózáporok, jön az újabb hidegfront!

Győr+ Fotó: Despositphotos
2023.03.26. 08:26

Már vasárnap egyre nagyobb területen számíthatunk csapadékra a Dunántúlon, az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést is kiadott zivatarok miatt. Ráadásul a következő hét is tartogat meglepetéseket.

Vasárnap éjjel nyugat felől egyre többfelé kezdődik kiadós esőzés, mely keleten egészen hétfő délutánig eltarthat. Egy markáns hidegfront érkezik, amely mögött északira-északnyugatira forduló áramlással hideg, sarkvidéki eredetű légtömegek árasztják el hazánkat viharos szél kíséretében.

Hétfőn napközben így nyugat felől egyre többfelé felszakadozik a zárt felhőzet, legtovább keleten eshet, a front mögött pedig a felhőátvonulásokból záporok, néhol zivatarok alakulhatnak ki. Ezen a napon még 8 és 14 fok között alakulnak a maximumok, de az erős, többfelé viharos északnyugati szélben ennél lényegesen hidegebbet érezhetünk. A középső tájakon és a Dunántúlon nem lesznek ritkák a 60-70 km/órát meghaladó széllökések, sőt nem egy helyen 80 km/óránál is erősebb szél fújhat.

Kedden is marad az erős, viharos szél, a Dunántúlon ismét nagy területen lehetnek 70 km/óránál erősebb lökések. A hőmérséklet jelentősen visszaesik, hajnalban sajnos többfelé fagy veszélyeztetheti a virágzó gyümölcsöseket, különösen a szélvédett északi, északkeleti tájakon, ahol –5 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet. Napközben sem lesz melegebb 5-9 foknál. A napsütést gyorsan vonuló gomolyfelhők zavarhatják, melyekből szórványosan alakulhatnak ki záporok, hózáporok, helyenként jégdarazáporok.

Ezen a napon hózivatarra is van esély!

Szerdán még többfelé lehet fagyos a reggel, majd napközben egy melegfront érkezik, enyhülés kezdődik.

Forrás: Időkép
Fotó: Despositphotos

Kapcsolódó témák: #eső | #hidegfornt | #időjárás | #szélvihar |