Szigorúan szabályozza a törvény a kutyák tartását közterületen

Veszélyes lehet az „önsétáltatás”

Győr+ Fotó: Ács Tamás
2023.10.15. 16:12

„Nem kell neki póráz, tökéletesen hallgat rám!” Sajnos egyre többször hangzik el ez a mondat a győri gazdik szájából is, aztán jön egy váratlan, kiszámíthatatlan helyzet és meg is van a baj. Jöhet a kórház, az állatorvos és persze a rendőrség. A kutyatámadásos esetek jó része elkerülhető, ha betartjuk a jogszabályokat.

Az elmúlt hetekben egyre több híradás látott napvilágot közterületi kutyatámadásokról. Hol egy másik, szabályosan sétáltatott kutya, hol egy ember esik áldozatul a köztereken szabálytalanul tartózkodó ebeknek. Ezek a támadások sokszor végződnek orvosi ellátással, enyhébb és súlyosabb sebesülésekkel.

A közterületi állattartást Magyarországon törvény szabályozza, ami kötelező érvényű minden társállat-tulajdonosra, a szabályok megszegésének pedig büntetőjogi következményei vannak. Ez a törvény előírja, hogy köz- és közösségi területen csak pórázon lehet tartani a kutyákat, a kísérő pedig olyan személy lehet, aki felügyelni tudja az állatát. Nem megengedett, hogy kiskorú, vagy bódult állapotú felnőtt kísérjen állatot.

Mindezek fényében egyértelmű, az „önsétáltatás” tilos hazánkban. Az oka pedig egyszerű: szó sincs az önrendelkezési jogok csorbításáról, pusztán az észszerűség és a biológia szabályai vezették a jogalkotót. A kutyák között természetes a dominanciaharc, veleszületett ösztön a területvédés. Váratlan hanghatás, egy ismeretlen szagminta vérmérsékletüktől függően támadási reakciót válthat ki egy kutyából, ami sok esetben kontrollálhatatlan a póráz használata nélkül.

A vonatkozó jogszabály szerint tehát szabálysértésnek minősül, ha valaki a tulajdonában lévő kutyát „felügyelet” nélkül bocsátja a közterületre. A jogszabály szerint a „felügyelet alattiságot” a póráz biztosítja. Egyébiránt a szájkosár használata nem kötelező közterületen, a használatát az állat gazdájának kell eldöntenie, ismerve a kutya vérmérsékletét, magatartásformáit.

A jogszabály alól kivételt képeznek a kiképzett munka- és segítőkutyák, mint a vakvezető kutyák, a mentő- és rendőrségi kutyák, akiknél bizonyos körülmények esetében a póráz használata elengedhető.

Végül néhány apró tanács, praktika. A mostani őszi-téli időszakban a reggeli és esti szürkületben nagy segítséget jelenthet a közterületen tartózkodóknak és a kutyatulajdonosoknak is a kutya nyakörvén viselhető apró fényforrás, ami az eb szemmel tartását könnyíti meg. A gazdik pedig ügyeljenek a hátrahagyott ürülék összegyűjtésére, mert ennek elmulasztásáért köztisztasági bírság szabható ki.

Ne feledjék! A jogszabály betartásával nemcsak mások biztonságát, hanem saját négylábú barátunk biztonságát is megalapozhatjuk. Ne tegyük ki kedvenceinket veszélynek, ha egyszerűen elkerülhetjük azokat némi felelősséggel!

Kapcsolódó témák: #állattartás | #kutya | #szabályok |