A háború hatásai

Végelszámolás a magyar Sberbanknál: az ügyfelek kiszolgálása zavartalan

Fotó: Depositphotos
MTI
2022.03.02. 05:42

Az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál.

Frissítés: Itt a bejelentés: akár postán is visszakaphatják pénzüket a Sberbank károsultak

Az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál. A Sberbank Magyarország Zrt. súlyos likviditási és tőkehelyzete miatt az MNB is visszavonta a hazai hitelintézet tevékenységi engedélyét és elrendelte annak végelszámolását. Az Országos Betétbiztosítási Alap 10 napon belül 100 ezer euróig helytáll valamennyi jogosult ügyfél betéti követeléséért. – írja a penzcentrum.hu

A Magyar Nemzeti Bank szerda reggeli sajtótájékoztatóján dr. Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke elmondta, példátlan helyzet az, amibe a Sberbank került. Az ügyfelek kiszolgálása Magyarországon ettől függetlenül zavartalan.

Az Egységes Szanálási Testület (SRB), az Európai Unió szanálási szervezette tegnap este bejelentette szerint elrendelte az ausztriai Sberbank Europe AG., a hazai Sberbank Magyarország Zrt. anyavállalatának végelszámolását.

A magyarországi Sberbank úgy nézett ki, hogy a Sberbank AG tulajdonolt, többek között magyar és cseh entitásokat és az osztrák bank mögött volt az orosz Sberbank – simertette az MNB-s vezető. A háborús válság alatt két oldalról került nyomás alá a Sberbank.

Egyrészt az orosz támogatása beszűkült, másrészt az egyéb, nemzetközi bankok elkezdték csökkenteni velük az együttműködési hajlandóságukat. Ennek nyomán kialakult egy likviditási probléma. A Sberbank Magyarország, Sberbank Csehország és a többi entitás hiába szeretett volna forrásokhoz jutni és a normál működést fenntartani, tekintettel arra, hogy a partnerek elfordultak tőle, kényszerhelyzetbe került.

Mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy az osztrák entitás a helyreállítási törekvésekben nem fog részt venni, hanem felszámolásra fog kerülni. Ez különösen érzékenyen  érintette a magyar Sberbankot, mert egy nagyobb forrása volt az osztráknál. Nem csak a likviditási probléma eszkalálódott tehát, hanem ezáltal egy szolvencia probléma is fellépett – mondta Dr. Kandrács Csaba.

Ennek kapcsán egy különleges rezsimmel még megpróbálkoztunk, melynek keretében a piaci szereplők át tudták volna venni a Sberbankot. Ez a szlovén és a horvát Sberbanknál megtörtént, de a magyar entitás nem csak likviditási problémával szembesült – hangsúlyozta Dr. Kandrács Csaba,

Nem maradt más lehetőség, mint megvizsgálni a szanálási feltételeket. Ennek következményében a felszámolás lett a járható út. Nagyon fontos, hogy az Országos Betétbiztosítási Alap 10 napon belül kártalanítani fogja az ügyfeleket. Minden, amit ezzel kapcsolatban tudni kell meg fog jelenni az OBA honlapján.

Három út van a betétesek számára, hogy hozzájussanak 100 ezer euró, nagyságrendileg 36 millió forintig a betéteikhez.
  • Ha van máshol számlaszámuk, akkor az OBA honlapján egy számlaszámbejelentőt letölteni, ezzel bemenni a saját bankjukhoz és igazolni magukat
  • Ezen túl lesznek kifizető bankok, amiknél számlaszámot lehet nyitni és oda fogják átutalni
  • A harmadik lehetőség a postai kifizetés, erre zömében kisebb összegek esetén van lehetőség

A magánszemélyek mellett a vállalkozások, egyesületek, alapítványok és egyebek betéteire is vonatkozik a védelem, beleértve a külföldön élőket és a külföldieket is. Az évi 500 ezer eurónál kisebb költségvetésű önkormányzatok szintén részesülnek az OBA-védelemben. Ha egy ügyfélnek több betétje van egy banknál, ezek összeadódnak a kártalanítás összeghatárának meghatározásakor, s együttesen a kifizetési limitig fizethetők ki.

Körülbelül az állomány 1 százaléka kapcsolódott a Sberbankhoz. Ezért az MNB nem látja azt, hogy pénzügyi stabilitási gondokat okozhatna a felszámolás.  Magyarországon nincs másik orosz tulajdonú bank, amelyeknél a nemzetközi szankciók problémát okozhatnának.

Korábbi információk:

Az Ukrajna elleni orosz háború miatt amerikai, uniós és brit szankciók hatálya alá került állami tulajdonú bank közölte, hogy leánybankjai magas tőketartalékkal és eszközminőséggel rendelkeznek, az ügyfelek betétjeit pedig a helyi jogszabályoknak megfelelően biztosították. A Sberbank szerint eszközei elegendőek ahhoz, hogy valamennyi betétest kifizessék.

A Sberbank esete egyedi Magyarországon

A Sberbank Magyarország Zrt. felszámolásának esete egyedi, a magyar pénzügyi piacon, valamennyi bank stabilan végzi tevékenységét; az Országos Betétbiztosítási Alap 10 napon belül 100 ezer euróig, azaz 37 millió forintig helytáll a betétesek követeléseiért – erősítette meg Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke online sajtótájékoztatón szerdán.

A háborús válság és a nemzetközi szankciók érintették a pénzintézet anyavállalata, az ausztriai Sberbank Europe AG mögött álló orosz pénzintézetet, továbbá bizalmi válság is kialakult, a banktól elfordultak partnerei – magyarázta a hátteret.

A magyar kitettségnél nem csak likviditási gondokat azonosított az MNB, hanem egy jelentősebb összegű, a végelszámolás alatt álló osztrák anyavállalatnál elhelyezett betét okán szolvencia problémák is felmerültek – jegyezte meg.

Korábban írtuk:

A Sberbank Magyarország Zrt. súlyos likviditási és tőkehelyzete miatt az MNB is visszavonta a hazai hitelintézet tevékenységi engedélyét és elrendelte annak végelszámolását –  közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel szerdára virradó éjjel.

Az Országos Betétbiztosítási Alap 10 napon belül 100 ezer euróig helytáll valamennyi jogosult ügyfél betéti követeléséért – áll a jegybanki közleményben.

Fotó: Despositphotos

Kapcsolódó témák: #háború | #Oroszország | #Sberbank |