Vármegyénkben is várja a látogatókat az Erőművek Éjszakája

MTI Fotó: Erőművek Éjszakája
2023.10.12. 11:53

Csaknem 70 helyszínen várja a látogatókat különleges programokkal az Erőművek Éjszakája október 27-én, ahol a soproni ALTEO erőmű is látogatható lesz, de a Paksi Atomerőművet és a bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolót is megtekinthetik az érdeklődők.

Az érdeklődők megismerhetik az erőművek, fűtőművek, hulladékfeldolgozók és a közműszolgáltatók tevékenységét, a villamosenergia, a távhő és az ivóvíz előállításának műszaki hátterét. A szervezők ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a környezeti erőforrásokkal tudatosan kell gazdálkodni.

Az atomerőműben a regisztrált látogatók kísérővel a látogatóközpont kiállítása mellett az üzemi területen egy előre meghatározott útvonalat járhatnak be; egyebek között a látogatófolyosókról betekinthetnek a blokkvezénylőbe, a reaktorcsarnokba, és rövid sétát tehetnek a turbinacsarnok egyik turbinagenerátora körül – írták közleményükben.

A közönséget – szintén regisztráció után – az Atomenergetikai Múzeum látványos fizika kísérletekkel fogadja, amelyek játékos formában ismertetnek meg a tudománnyal.

Tájékoztatásuk szerint az atomerőmű a kis és közepes aktivitású hulladékait fogadó bátaapáti létesítményben az érdeklődők beléphetnek az ellenőrzött zónába, a 340 millió éves gránit kőzetben kialakított tárolóba. A mélyben láthatják az első tárolókamrát, amely már megtelt hulladékcsomagokkal, illetve a második tárolókamrát, amely készen áll az új, kompakt hulladékcsomagokat fogadására – tették hozzá.

A közlemény kiemeli: a Paksi Atomerőmű csaknem negyven éve biztosítja Magyarország villamosenergia-szükségletének jelentős hányadát, az országban megtermelt villamos energia csaknem felét állítja elő, és a teljes magyar fogyasztás harmadát adja.

A közlemény szerint idén is több ezer résztvevőt várnak az eseményre, amellyel egy időben a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MaTáSzSz) a Távhőszolgáltatás napjának szakmai, közösségi és fenntarthatósági programjaival fogadja a látogatókat.

Az Erőművek éjszakáját idén negyedik alkalommal rendezi meg a MEKH. A részvétel ingyenes, de regisztrálni kell a programokra. A szerdán megnyílt jelentkezési felület a helyszínekkel együtt az esemény honlapján, IDE KATTINTVA érhető el, a MEKH közösségi oldalán pedig programajánló videókat tettek közzé – áll a közleményben.

Kapcsolódó témák: #erőmű | #Erőművek Éjszakája | #paks | #Sopron |