Újraszámolás jöhet Budapesten, pár száz szavazat döntött a főpolgármesterről

Győr+ Fotó: MTI/Balogh Zoltán
2024.06.10. 03:26

Szoros eredménnyel zárult a budapesti főpolgármester-választás. Több mint 800 ezer szavazó járult az urnákhoz, a végén alig több, mint 300 szavazat különbség volt a két esélyes között, szinte biztosan újraszámlálás következik.

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP jelöltje június 7-én visszalépett a főpolgármester-jelöltségtől, így gyakorlatilag két jelölt maradt versenyben: Vitézy Dávid (LMP), és Karácsony Gergely (DK-MSZP-Párbeszéd). Szentkirályi Alexandra visszalépése után Vitézy Dávid támogatására szólította fel szavazóit.

Száz százalékos feldolgozottságnál Karácsony Gergely 371 467 szavazatot kapott (47,53%), Vitézy Dávid 371 143 (47,49%), míg dr. Grundtner Tamás (Mi Hazánk) 38 943 (4,98%) szavazattal zárt. Az érvénytelen szavazatok száma 24 589, így szinte biztosan újraszámlálás következik a fővárosban.

Eredményváróján Vitézy Dávid azt mondta: “Ma este nem fog kiderülni, hogy ki Budapest következő főpolgármestere, de ez egy óriási győzelem volt, megmutattuk, hogy van értelme, hogy Budapestről szóló programokkal, vízióval indítsunk el egy főpolgármesteri kampányt”. Karácsony Gergely ugyanakkor arról beszélt: “Tudom, hogy még lesz egy kis huzavona, amelynek a végén pontot tehetünk a folyamat végére, de hiszem azt, hogy Budapest megmarad egy sokszínű, szabad és szolidáris városnak.”

Kapcsolódó témák: #választás2024 |