Hirdetés
Természetvédelem

Újra vannak jeladós gólyái az országnak

Fotó: Facebook/Birdmania
Győr+
2022.07.20. 08:42

Európa több országából már most nagy az érdeklődés a dömösi gólyaprojekt iránt - írja a Sokszínű Vidék.

Hirdetés

Éveken át nagy figyelem kísérte a jeladóval ellátott gólyákat, hiszen követni lehetett tartózkodási helyüket, ami vonulásukkor volt a legizgalmasabb. A jeladós gólyák azonban eltűntek, vélhetően a jeladók meghibásodása miatt.

Az elmúlt esztendőkben a fehér gólyák jeladózásában korábban aktív Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület nem végzett ilyen tevékenységet, melynek egyik oka, hogy az egymillió forint körüli jeladók beszerzésére nem volt anyagi forrás.

Hirdetés

Márton András a dömösi BirdMania – Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont vezetője viszont nem hagyta annyiban a dolgot. Az ország egyik legismertebb madármentője és gólyabarátja évek óta azon fáradozik, hogy a fehér gólyák fajvédelmének érdekében minél több madárra kerüljön jeladó. Ez a vágya most teljesült.

Azt már régóta tudom, hogy egy jeladó közel sem kerül egymillió forintba, most viszont bizonyítottuk is e tényt. Saját fejlesztésünknek köszönhetően – természetesen technikai szakemberek közreműködésével – 80 ezer forintból készült el egy darab, a madarak színes gyűrűjébe épített jeladó, ebből az első szériában tizenkettő. Ezeket az általunk működtetett dömösi BirdMania Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpontban most 11 gólyára, illetve Sződön – az idén májusában az EON-nal közösen épített fészekben cseperedő – gólyafiókára tettünk, teszünk fel. Nálunk a 11 gólyából 5 a celeb gólyapár, Szofi és Macus idei fiókái, plusz 1 hozzájuk adoptált mentett, elárvult fióka, illetve ilyen jeladót kap 5 felnőtt, sérülésből felgyógyult, most eleresztésre kerülő fehér gólya– mondta a Sokszínű Vidék érdeklődésére Márton András.

Mint kiderült az egyik telefontársaságnak köszönhetően követhető majd a 12 jeladóval ellátott madár élete, vonulása három és fél éven keresztül. Jövőre – ha az első 12 jeladó úgy válik be, ahogy remélik – már 50 gólyát terveznek jeladós gyűrűvel ellátni. Ebben az MME gyűrűző központ együttműködésére is számítanak majd.

Márton András azt is elmondta, hogy jeladóik iránt Európa több országából már most nagy az érdeklődés, így bíznak abban, hogy saját fejlesztésű projektükkel hozzájárulunk a fehér gólyák fajvédelméhez az egész kontinensen.

Forrás: Sokszínű Vidék

Kapcsolódó témák: #Gólya | #jeladó | #madár | #természetvédelem |
likeold
a fb oldalunkat