Hirdetés
MÁV-Start

Újdonságok a vasúti menetrendben

Fotónk illusztráció: Máthé Zoltán/Bakonyvasút Facebook
Győr+
2021.03.28. 10:00

Új dunántúli összeköttetések és a hazai turizmus fellendülését segítő újdonságok is érkeznek az áprilisi menetrendmódosítással.

Hirdetés

A tavaly decemberben hatályba lépő menetrend számos fejlesztést hozott mintegy harminc vasútvonalon. Április 11-től, a szokásos évi első menetrendmódosítással további újításokat vezet be a MÁV-START annak érdekében, hogy minél többen vegyék igénybe a közösségi közlekedést, akár a megyeszékhelyek, városok közötti utazásra, akár kirándulás, túrázás céljából. A fejlesztések a Dunántúlon elsősorban a Pécs—Szombathely, a Pécs—Kaposvár—Győr, a Baja–Székesfehérvár, a Győr—Veszprém, a Budapest—Kaposvár; a keleti országrészben a Budapest—Békéscsaba—Lőkösháza, Miskolc—Hidasnémeti, Debrecen—Püspökladány és az Eger—Szilvásvárad viszonylatokon hoznak jelentősebb változásokat.

Fotó: Győr+ archívum / Ferenczy Balázs

Dunántúli járatokat érintő módosítások

Győr—Veszprém viszonylat

Győr és Veszprém között, az ország egyik legszebb vasútvonalán új menetrend szerint, minden korábbinál sűrűbben közlekednek a vonatok Pannonhalma, a festői Cuha-patak, Zirc és Eplény érintésével. Hétköznap a délelőtti időszak kivételével kétóránként, hétvégéken pedig egész nap kétóránként indulnak a vonatok, Veszprémben pedig csatlakoznak a Bakony InterCity-hez, a Göcsej InterCity-hez, Győrben a Budapest felől, felé közlekedő Budapest—Bécs közötti EuroCity-khez. Győr és Bakonyszentlászló között a kétóránkénti vonatokon felül sűrítővonatok is közlekednek, alkalmazkodva a Győrbe munkába és iskolába járók utazási igényeihez. Számos vonaton lesz megtalálható nagy befogadóképességű kerékpárkocsi, így a bicikliszállítás is megoldott a kerékpározni vágyók számára a térségben.

Hirdetés
Fotó: Győr+ archívum / Ferenczy Balázs

2020 decemberétől Helikon InterRégió néven új vonat köti össze Kaposvárt számos balatoni, nyugat- és észak-dunántúli városokkal, Fonyóddal, Balatonfenyvessel, Keszthellyel, Tapolcával, Sümeggel, Celldömölkkel, Pápával és Győrrel. A modern, alacsonypadlós Desiro motorvonatok egész nap kétóránként közlekednek Kaposvár és Győr közöttÁprilistól naponta egy vonatpár, illetve egy pénteki vonat hosszabb útvonalon, Győr és Pécs között közlekedik mindkét irányban, ezáltal a dél-dunántúli régióból a Balaton könnyen elérhetővé válik. Egész évben naponta közlekednek vonatok Pécs és Kaposvár, valamint Pécs és a Balaton (Fonyód) között a rövid eljutási idejű Helikon IR vonatokkal. A kisebb utasforgalmú megállóhelyek forgalmát személyvonatok biztosítják, melyek a kaposvári utazási igényekhez (iskolába és munkába járók) alkalmazkodva közlekednek.


Budapest―Győr―Hegyeshalom

Bővül és meghosszabbodik Győr környékén, munkanapokon reggel az elővárosi közlekedés Hegyeshalom felé. A munkanapokon reggel közlekedő két új Győr―Hegyeshalom viszonylatú (Győrből 5:16-kor és 6:18-kor induló) vonat átszállási lehetőséget biztosít Ausztria felé.


Forrás: MÁV-Start

Kapcsolódó témák: #közlekedés | #MÁV | #vasút |
likeold
a fb oldalunkat