Újabb szakaszokon szűnik meg az árvízvédelmi készültség

Győr+ Fotó: O. Jakócs Péter
2023.12.29. 16:14

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleménye szerint lassan, de folyamatosan apad a Duna vízállása Budapesten és a főváros feletti szakaszokon. Az árhullám ma Paksnál tetőzött, Baján és Mohácson az év utolsó napjain éri el a folyó a legmagasabb vízállást.

A mai előrejelzés alapján az elkövetkező két napban számottevő csapadékot nem várunk, a napi középhőmérsékletek továbbra is döntően 0°C felett alakulnak. A jövő hét elején az érkező frontok következtében azonban újra csapadékosabb idő valószínű. Jelentős mennyiségű csapadék a vízgyűjtők többségén nem valószínű, csak a Dráva és a Felső-Tisza vízgyűjtőn van kilátás nagymértékű mennyiségre.

Nagybajcsnál nagyon lassú az apadás, a vízszint várhatóan ma napközben az I. fokú készültség szintje alá csökken. Komárom és Esztergom térségében a ma reggeli adatok szerint zavartalan az apadás, Komáromnál szombat reggel, Esztergomban pedig kedvező esetben szombat este csökkenhet a vízszint az I. fokú készültség szintje alá. 

Győrben folyamatos, változó intenzitású apadás mellett ma reggelre az I. fokú készültség szintje alá csökkent a vízszint. 

Budapesten hosszan elnyúlva tetőzött a Duna, a legmagasabb mért vízállás 693 cm (I. fok 620 cm, Alsó rakpart 645 cm, II. fok 700 cm) volt 27-én 20 órakor. Ma délben 664 cm volt a vízállás. A rakpart szintje alá várhatóan ma a késő esti órákban süllyedhet a vízszint. 

A tetőzés jelenleg Paks térségében jár, itt a vízállás ma délben 689 cm volt. Baján a tetőzés 810 cm körül várható 30-án reggel. Az árhullám tetőzése Mohácsnál holnap este várható 800 cm-t megközelítő vízállással. Az országot az árhullám tetőzése szilveszterkor hagyja majd el.

Az elkövetkező napokban a Duna hazai szakaszán említésre méltó vízszint emelkedés nem várható.

A Tiszán érkező újabb árhullám jelenleg Dombrád térségében tetőzik. I. fok körüli vízállás várható a Tokaj és Szolnok közötti szakaszon is. A Tisza Tisza-tó alatti szakaszának magas mederteltsége és a Maroson érkező kisebb árhullám hatására a Tisza Szegednél megközelítheti, illetve elérheti az alsó rakpart szintjét (560 cm). 

A következő napok gyakorlatilag csapadékmentes időjárásának köszönhetően a Tisza és mellékfolyóinak árhullámai levonulása folytatódik, említésre méltó vízszintemelkedés csak a jövő hét közepén várható, helyenként számottevő mennyiségű csapadék következtében van kilátás.

Az OVF a folyók apadása, illetve a kedvező hidrológiai helyzetre való tekintettel 2023. december 29-én (pénteken) 18:00 órától megszünteti az elrendelt I. fokú készültséget az alábbi árvízvédelmi szakaszokon:

01.02. Komárom-Almásfüzitői árvízvédelmi szakasz Almásfüzitői gátőrjárásán,
01.07. Mosoni-Duna Rábca menti árvízvédelmi szakasz Abdai, Börcsi, Lébényi, Hanságligeti, Szentkereszti, Győrsövényházi és Rábcakapi gátőrjárásán,
01.11. Győr-Koroncói árvízvédelmi szakasz Gyirmóti, Koroncói gátőrjárásán,
01.12. Koroncó-Mórichidai árvízvédelmi szakasz Mérgesi gátőrjárásán.

Kapcsolódó cikkünk:

Kapcsolódó témák: #áradás | #Duna | #tisza |