Egészségügy

Újabb orvosi béremelést és egyéb jelentős változásokat tervez a Belügyminisztérium

Győr+ | Illusztráció: Pixabay
2022.11.16. 13:27

Orvosi béremelést tervez a kormány, így 2010-hez képest az egészségügyi bérekre fordított források összege több mint négyszeresére nő jövőre. Az ellátórendszer megújításához most javasolt intézkedéseket a koronavírus-járvány alatt szerzett tapasztalatok is indokolttá tették - tudatta a Belügyminisztérium közleményében.

A kormány elkötelezett a betegellátás minden szintjének további javítása, valamint az orvosok és az egészségügyi dolgozók további béremelése mellett, ezért az egészségügyi ellátórendszer megújításához szükséges javaslatokat terjeszt az Országgyűlés elé.

Az elfogadott költségvetés szerint egészségügyi célokra jövőre mintegy 2, 670 milliárd forint áll rendelkezésre. 2023-ban több mint 120%-kal fordít többet a kormány az egészségügy működésére, mint 2010-ben.

2010 óta a kormány egyébként több ütemben emelte az orvosok és az ápolók bérét is. Az ápolók ma több mint a háromszorosát, a szakorvosok az öt- vagy akár kilencszeresét kapják alapbérként annak, mint a 2010-es kormányváltás előtt. A mostani törvényjavaslat az egészségügyi dolgozók további béremelését előlegezi meg, valamint pótlékaikra, illetményen felüli juttatásaikra az eddigieknél átláthatóbb, egységesebb rendszer készül majd – írták közleményükben.

Az egészségügyi dolgozók megbecsülése mellett cél az, hogy a betegek mielőbbi ellátása, diagnosztizálása érdekében megerősítsék az alapellátást, valamint, hogy a háziorvosi ellátás az ország minden részén hasonlóan elérhető, színvonalas szolgáltatás legyen.

A települési önkormányzatok mellett az állam is nagyobb felelősséget vállal a háziorvosi praxisok szervezésében, az üres praxisok feltöltésében, és a praxisok közötti egyenletesebb terhelésben.

Mint kiderült, a háziorvosi ellátást az önkormányzatokkal együttműködve az Országos Kórház Főigazgatóság fogja szervezni. A védőnők a jövőben a helyi kórházak alkalmazottjai lesznek, megőrízve szakmai önállóságukat.

Fontos, hogy a jövőben a kórház ellátási színvonalának további javítása érdekében, erősebb irányítói jogosítványt kapnak a megyei kórházak a kórházi ellátás megszervezésében. Ennek eredményességét a koronavírus-járvány is igazolta. A városi kórházak is erősödnek, hiszen feladatot kapnak a háziorvosi ügyeleti ellátásban, és a népegészségügyi szűrésekben – tudatta a BM.

Kórház nem zár be, a megyén belüli feladatmegosztás lesz hatékonyabb és a betegek szempontjából biztonságosabb. További változást jelent, hogy a jelenleg kórházakban működő ápolási osztályok átkerülnek a szociális ellátórendszerbe, ahol ezentúl szakápolási központok keretein belül gondoskodnak a páciensekről.

A kormány kiemelt célja a várólisták mielőbbi csökkentése, azok átláthatóságának javítása, és a még hatékonyabb korai szűrési rendszerek kidolgozása.

Kapcsolódó témák: #béremelés | #egészségügy | #kórház | #orvos |