Újabb felvételek születtek a Bükkben egy medvéről

Fotó: Facebook/Egererdő
Győr+
2022.10.05. 07:32

A Bükk nyugati részén készültek a képek még szeptember elején.

Júniusban a bükki Pes-kő-barlang közelében az EGERERDŐ Erdészeti Zrt. kamerája lencsevégre kapott egy barna medvét. A Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület most közzétett szeptember 4-ei és 6-ai felvételein pedig az látszik, hogy ismét medve kóborolt a Bükk nyugati peremén, távol a lakott területektől.

A felvételeket azért csak most tették közzé, mert általában 3-4 hetente ellenőrzik a kamerák képeit. A feltételezések szerint ez az a példány lehet, melyet már júniusban is lencsevégre kapott az EGERERDŐ Erdészeti Zrt. kamerája, de ez egyelőre egyértelmű megerősítést nem nyert.

Ha valaki mégis találkozna medvével, a nemzeti parkok szakemberei általában a következőket tanácsolják:

– Ne közelítsünk hozzá, legyen bármilyen korú az állat (a bocsok megközelítése leggyakrabban az anyaállattal való találkozást is magával vonja)!

– Ne tegyünk hirtelen mozdulatot, kerüljük a szemkontaktust és lassan, hátrálva távolodjunk el a helyszínről!

– Ha olyan területen járunk, ahol medve is előfordulhat, érdemes nappal, társaságban és beszélgetve közlekedni, a zajt a legtöbb esetben elkerülik az állatok.

– Az erdőben való sátrazáskor az élelmiszereket mindig a tábortól távolabb eső fára függesszük fel, kerüljük az erős illatú élelmiszereket, és a maradékot mindig szagmentesen csomagoljuk el!

Forrás: Időkép

Kapcsolódó témák: #bükk | #erdő | #medve |