Egészségügy

Újabb felvásárlási ciklus indult a patikákban

MTI
2021.11.18. 08:36

Szeptemberben 48,9 milliárd forintot tett ki a hazai patikák vényköteles támogatott gyógyszerforgalma, több mint 3 milliárddal meghaladva az augusztusi értéket - írja a Világgazdaság.

Az előző hónaphoz képest 6,8, tavaly szeptemberhez viszonyítva pedig 2,9 százalékos a növekedés. Az utóbbi hónapokra átmenetileg megugró lakossági gyógyszerállomány volt jellemző a még márciusban tapasztalt, átlag feletti vásárlási volumen miatt, ami az ősz elejére lecsengett – írja a lap.

Szeptember az elmúlt fél év legnagyobb forgalmát hozta a vényköteles támogatott piacon. Ráadásul szokatlan módon az értékesített dobozok mennyisége nagyobb mértékben nőtt, mint a forgalmi érték, az előbbi 9,8, az utóbbi 6,8 százalékkal ugrott meg, a magyarországi patikák 16,8 millió darab támogatott vényköteles gyógyszert adtak el, 0,7 százalékkal kevesebbet, mint tavaly szeptemberben.


A lap emlékeztet: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az első őszi hónapban 2,7, a másodikban pedig 2,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a hazai patikákban.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai alapján Virág Zsolt, a Hiflylabs Zrt. igazgatósági elnöke a Világgazdaságnak elmondta: újabb felhalmozási ciklushoz értünk szeptemberben, a gyógyszereladások megugrásában pedig a koronavírus negyedik hullámától való félelem is szerepet játszhatott.
Az előző hónaphoz képest a legnagyobb mértékben Budapest vényköteles gyógyszerforgalma lódult meg (10,2 százalék), megelőzve Baranya (9), valamint Csongrád-Csanád megyét (8,3). Éves szinten minden megyében növekedést mértek, Zala kivételével, itt az 1,7 százalékos visszaesés hátterében a daganatellenes szerek eladásainak visszaesése áll. A lap szerint ez lokális trendnek tekinthető, viszont látható nyomot hagy, miután ez a kategória teszi ki a teljes gyógyszerforgalom több mint 17 százalékát.

A havi 6,8 százalékos növekedéshez a legnagyobb mértékben a daganatellenes szerek és a szisztémásfertőzés-ellenes gyógyszercsoport járult hozzá 1,06, illetve 1,03 százalékponttal. Az utóbbiak közé tartoznak az antibiotikumok, amelyek forgalma csaknem 70 százalékkal bővült augusztushoz képest az őszi influenzajárvány hatásaként.

Kapcsolódó témák: #gyógyszer | #gyógyszertár |