Hirdetés

Új eszköz érkezett a honvédséghez

Fotó: Védelmi Fejlesztési Titkárság/Zord Gábor László
Győr+
2022.01.26. 20:36

Átvette a Magyar Honvédség az első Panzerhaubitze 2000-es önjáró tarack referenciapéldányát - közölte Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos titkársága a Portfolio-val.

Hirdetés

Magyarország összesen 24 Panzerhaubitze 2000-es önjáró tarackot vásárolt a német Krauss-Maffei Wegmann (KMW) vállalattól. A most leszállított jármű egy úgynevezett referenciapéldány, vagyis e minta alapján gyártják majd le a többi önjáró löveget a KMW kasseli üzemében. Az eszköz csak később áll hazai szolgálatba, egyelőre visszaszállítják Németországba.

Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos emlékeztetett: Magyarország 2004 óta nem rendelkezik önjáró lövegekkel, a Panzerhaubitzék beszerzése lényegében az önjáró tüzérség modern technikai alapokon történő újjáépítését jelenti.

Hirdetés

A kormánybiztos arról is beszélt, hogy Várpalotán hamarosan várhatóan sor kerül egyéb lőszertípusok mellett 155 milliméteres tüzérségi lőszerek előállítására is, így Magyarország várhatóan e tekintetben önellátó lesz.

A tarackok kezelőszemélyzetének képzése jelenleg zajlik, Németországban, a Bundeswehrrel együttműködésben. Első körben azokat a kezelőket, karbantartókat képzik majd ki, akik az itthoni személyzet kiképzéséért lesznek felelősek.

Forrás: portfolio.hu

Kapcsolódó témák: #Magyar Honvédség |
likeold
a fb oldalunkat