Csak szabályosan!

Tűzijátékozna? Nem árt, ha ezekkel tisztában van!

Fotó: Magyar Rendőrség Facebook-oldala
Győr+
2021.12.27. 12:02

A rendőrség néhány fontos szabályra hívja fel a figyelmet. Szabálysértés esetén akár 150 000 forintos bírságot is kaphat az elkövető.

A polgári célú pirotechnikai termékek, tehát a tűzijátékok felhasználásának szabályai nem változtak az elmúlt egy évben. Továbbra is tilos petárdát vásárolni, birtokolni, felhasználni. Ennek a kutyák és a macskák nagyon örülnek, feltéve, ha betartja ezt a szabályt. Ha nem, akkor szabálysértési eljárás keretében akár 150 000 forint bírságot is kaphat az elkövető.

Fontos, hogy vásárláskor nézze meg, milyen besorolású terméket vásárol. Négy (1-4-ig) pirotechnikai osztályt különböztetünk meg, ahogy növekednek a számok, úgy szigorodnak a használati feltételek is. Az első pirotechnikai osztályba tartoznak a nagyon alacsony kockázatú és elhanyagolható zajszintű termékek, amelyeket zárt térben is lehet használni (pl. tortagyertya, recsegő, lepke, durranó-borsó). Ezeket a termékeket egész évben engedély nélkül megvehetik és használhatják azok, akik elmúltak 14 évesek. A második pirotechnikai osztályú termékek szintén alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel járnak, de ezeket már szabadban, behatárolt területen való használatra szántak (pl. római gyertya, röppentyű, tűzforgó, vezető-pálcás rakéta, szikraszökőkút, vulkán). Ezek a termékek 16 éves kortól szintén egész évben megvásárolhatóak, a fiatalabbak viszont csak szülői felügyelet mellett használhatják.

A harmadik pirotechnikai osztályba tartozó termékek (pl. a magas hatóanyag-tartalmú rakéták, telepek) közepes kockázattal járnak, és kizárólag szabadban, nagy nyílt területen használhatóak, zajszintjük nem ártalmas az emberi egészségre. Nagykorúak december 28-31. között engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, tárolhatják és december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig felhasználhatják. A fel nem használt 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket 2022. január 5. 24:00 óráig a forgalmazónak vissza kell vinni. A forgalmazó köteles azt térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni.

A negyedik pirotechnikai osztályba soroltak nagy kockázattal járnak, kizárólag pirotechnikus által használhatóak, zajszintjük nem ártalmas az emberi egészségre. Természetesen ebben az időszakban is csak ők vásárolhatják meg, ha rendelkeznek az ehhez szükséges engedéllyel.

Hol vásárolhat?

Pirotechnikai termék csak működési engedéllyel rendelkező, nyílt árusítású üzletből vagy forgalmazó raktárkészletéből vásárolható, amely az év végén, jellemzően bevásárlóközpontok környékén felállított konténerekben is lehet. Vásárokon és piacokon működési engedéllyel rendelkező üzletben csak játékos pirotechnikai termékek (alacsonyabb kockázati besorolású tűzijátékok) hozhatók forgalomba.

Hogyan tárolja?

A tárolásnál figyeljen oda, hogy a tűzijátékok más tűzveszélyes anyagokkal (pl.: üzemanyag, hígító) együtt nem tárolhatók. Pirotechnikai terméket tetőtérben és alagsorban, pincében tárolni nem szabad. Ha elnedvesedett és utána kiszáradt, illetve valamilyen okból sérült burkolatú, akkor a többi pirotechnikai terméktől el kell különíteni. Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékekből egyszerre csak 1-1 kg-ot (nettó tömeg) tárolhat. A 3. pirotechnikai osztályba sorolt termékekből egy időben maximum nettó 3 kg-ig lehet tárolni.

Mi az, amire mindenképpen figyeljen?

  • Csak engedéllyel rendelkező forgalmazótól, magyar használati utasítással ellátott terméket vásároljon!
  • Ez tipikusan olyan eszköz, aminek a használati utasítását mindenképp át kell olvasni és be is kell tartani az abban foglaltakat!
  • Gyermekek ne férjenek hozzá a tűzijátékhoz!
  • Indításkor felnőtt kezébe se való. És ne is a földbe szúrja, hanem egy stabilan álló csőből indítsa, ami lehet akár egy üres pezsgősüveg is! Meggyújtáshoz használjon szúrólángot adó gázgyújtót vagy vihargyufát!
  • Győződjön meg arról, hogy a kilövésnek nincs akadálya és tartsa be a biztonsági távolságot!
  • A szabadtérre szánt termékeket zárt térben soha ne használja!
  • Legyen a közelben tűzoltó készülék – de minimum egy vödör víz.
  • A házi kedvenceket tartsa bezárva, ők sokkal érzékenyebbek a fény- és hanghatásokra!

Ha ennél is részletesebb tájékoztatást szeretne, akkor a polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló 173/2011. (VIII. 24.) Korm. rendeletet javasoljuk tanulmányozni.

Forrás: Magyar Rendőrség hivatalos Facebook-oldala

Kapcsolódó témák: #petárda | #szilveszter | #tűzijáték |