Babával a nyár

Túlélő tippek kánikulában a babával

Fotó: Pixabay
Tóth Vivien
2021.07.08. 13:22

A nagy hőség a babákat még jobban megviseli, mint a felnőtteket. Éjszakai ébredések, étvágytalanság, nyűgösség kíséri a napjainkat ilyenkor, ami mindkét félnek nagyon megterhelő. Kánikula tippek következnek, amik segítenek átvészelni a hőség okozta kellemetlenségeket mind a szülőnek, mind a babának.

Figyeljünk a folyadékbevitelre!

A csecsemők anyagcseréje gyorsabb, így különösen oda kell figyenelni rájuk a forróságban. Anyatejes babáknak igény szerinti szoptatás javasolt, míg tápszeres táplálásnál ajánlott két etetés között babavízzel, vagy forralt vízzel kínálni őket. Hozzátápláláskor is figyeljünk az étkezések közötti folyadék bevitelre, kerüljük az édes, cukros italokat, minden esetben a víz a legjobb hidratáló számukra.

Ahhoz, hogy megnézzük eleget ivott -e a baba, a pelus sokat árulkodik. Ha 2-3 óránként nedves lesz, akkor a kisbaba hidratált, folyadékbevitele elegendő. Nem kell aggódni, ha étvágya ilyenkor csökken, ez még a felnőtteknél is természetes a nagy melegben.

Altatáskor előre hűtsűk le a szobát

Kánikulában még a felnőtteknek is nehéz elalvás, így nem csoda ha ilyenkor gyakrabban ébred meg a gyermekünk. 

Ne öltöztessük be a csecsemőt éjszakára, ilyenkor egy vékony body is izzasztó lehet a számukra. Egy vékony textilpelus bőven elegendő takarónak, ha nagyon meleg van a szobában. 

A kisbabák tarkójából meg lehet ítélni, hogy melege van -e vagy fázik, ha úgy észleljük hogy forró az adott terület, akkor a gyermeknek melege van.

Ha van klíma a lakásban, akkor ne éjszaka használjuk, hanem lefekvés előtt. Legtanácsosabb fürdetés előtt bekapcsolni a berendezést, és lehűteni a szobát, hogy mire elkezdődik az altatás optimális hőmérsékletet biztosítson a szoba. Klímánál fontos, hogy a kinti és benti hőmérséklet különbözet ne legyen több 3-4 foknál. 

Klíma hiányában a ventilátort ne a babára irányítsuk, illetve éjszakára javasolt inkább a szellőztetés.

A redőnyöket a délutáni órákban nyugodtan húzzuk be, érdemesebb este és reggel az alapos, és hosszabb szellőztetés.

Tarthatunk naponta többször is fürdésidőt, langyos vízben történő pancsizás megnyugtatja a piciket, és könnyebben vészelik át ezt az időszakot. Ilyenkor nem érdemes aggódni a napirend miatt, az alváshiány miatt úgy is felborul.

Sétánál ne takarjuk le a babakocsit!

Lehetőleg egyáltalán ne tartózkodjunk az utcán kisbabával reggel 10 és délután 4 óra között. 

Ha még is elkerülhetetlen, akkor árnyékban sétáljunk, és ne takarjuk le a babakocsit semmivel. 

A legvékonyabb anyag is fullasztó forróságot okoz a zárt babakocsiban, akár 15 fokkal megemelheti a babakocsi hőmérsékletét belül, ami akár súlyos, életveszélyes állapothoz vezethet.

Ha autóval utazunk, szintén figyeljünk a klímaberendezésre, hogy túl hidegre ne vegyük le, és közvetlen a babára ne irányítsuk. Ha hosszabb útra megyünk, többször álljunk meg árnyékba levegőzni, és gyakran kínáljuk vízzel, vagy cicivel a babát. Ablakra szerelhető napellenzővel is sokat tehetünk azért, hogy ne tűzze a nap őket. 

Minden évben téma, de mindig ki kell hangsúlyozni, hogy autóban kisgyereket, babát nem szabad hagyni. Annyi időre sem, hogy beugrunk a kisboltba, vagy fizetni a benzinkútra. 10 perc elteltével akár 45-55 fok is lehet az autóban. A figyelmetlenség, a megszokás, vagy egyszerűen a nemtörödőmség könnyen vezethet egy gyerek halálához.

A csecsemők haja kevés, és vékony a koponyacsontjuk, ezért a fejüket mindenképp védeni kell. Lehetőleg a legvékonyabb anyagú kissapkát adjunk rá, ami a vállukat is védi a leégéstől.

Öltöztetés szempontjából törekedjünk a minél természetesebb anyagú, vékony, világos, szellős ruházatra.

Kiütések, izzadás, bőrtünetek kisbabáknál nyáron

Ne ijedjünk meg, ha az izzadás következtében babánkon több pici apró piros pötty jelenik meg a bőrén. A melegkiütés, más néven miliaria nagyon gyakori bőrprobléma nyáron. Ha a baba jókedvű, nem lázas, nem kíséri más tünet, akkor nem kell aggódni miatta. 

Megelőzni öltöztetéssel lehet, pontosabban annak hiányával. Sok szülő hajlamos túlöltöztetni még a melegben is a kisbabájukat, próbáljunk ilyenkor minél szellősebb ruhát rájuk adni. Az se baj ha időnként otthon pucéran van a pici, ők is élvezik, és a popsi körüli rész is tud szellőzni. 

Hűsítő fürdő nem csak a meleg ellen jó, de a melegkiütésekre is használható, ennél többet nem tehet a szülő ilyenkor. Hintőport nem ajánlatos használni, ugyanis használatával lehetőséget adunk a baktériumoknak a fertőzésre, és nem mulasztja el a kiütéseket.

Kapcsolódó témák: #Baba | #forróság | #Hűsítő | #kánikula |