Társadalmi egyeztetés indul a kormánytisztviselői bértábla módosításáról

OS Fotó: Győr+ Archívum
2023.04.18. 12:03

Társadalmi egyeztetés indul a kormánytisztviselői bértábla módosításáról, amelyet a közszolgálati szakszervezetek kezdeményeztek. A tervezet szerint a közszféra béremelése - az orvosok, ápolók, pedagógusok, rendőrök, katonák után - a központi és a területi igazgatásban dolgozó kormánytisztviselőkkel is folytatódna.

A tervezetről még nincs kormánydöntés, a társadalmi és szakmai egyeztetést követően a kormány a jelenlegi háborús és szankciós helyzetben mérlegelni fogja az intézkedés hatásait.

A kormánytisztviselői bértábla legutóbb 2019-ben változott, a megyei és járási kormányhivatali tisztviselőknél legutóbb 2020. évben majd ezt követően 2022-ben volt átlagosan 10%-os emelés.

A társadalmi egyeztetésre bocsátott bértábla nem a politikai és közigazgatási vezetők, hanem a náluk alacsonyabb szintű tisztviselőkre vonatkozik, a béremelés nem lenne automatikus, hanem lehetőség a munkáltatók részére. A tervezet szerint a béremeléshez a kormány költségvetési forrást oly módon biztosít, hogy elrendeli az álláshelyek 10 százalékának elvonását, és az ezáltal felszabaduló bértömeget nem vonja el, így az béremelésre lenne fordítható.

Kapcsolódó témák: #bérfejlesztés | #közszféra |