Hornung Ágnes:

Támogassuk adónk 1 százalékával a tehetséges magyar fiatalokat!

MTI Fotó: Fürjes V/nemzetitehetsegprogram.hu
2024.04.28. 10:51

Támogassuk adónk 1 százalékával a tehetséges magyar fiatalokat! - írta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.

Hornung Ágnes emlékeztetett: május 21-e a határideje az idei személyijövedelemadó-bevallás benyújtásának, amely során adónk 1+1 százalékának felajánlásáról is rendelkezhetünk.

A Nemzeti Tehetség Program, amely évente 300-350 ezer tehetséges magyar fiatalt támogat, idén is várja a felajánlásokat a 1823-as technikai számon – jelezte.

Az államtitkár rámutatott: “hazánk jövője a jelen fiatal tehetségeinek sikereire is épül. A Nemzeti Tehetség Program (NTP) költségvetési forrásból és az adózók 1 százalékos felajánlásaiból támogatja a legkiválóbb magyar fiatalokat határainkon innen és túl. Magyarország kormánya elkötelezett a tehetséggondozás ügye iránt, ezért a Nemzeti Tehetség Programon keresztül évente 300-350 ezer magyar fiatalt segítünk céljai elérésében – írta.

“Büszkék vagyunk rá, hogy az elmúlt 15 évben megközelítőleg 20 ezer pályázat kapott támogatást összesen több mint 37 milliárd forint összegben. Minél több adófelajánlás érkezik, annál magasabb az összeg, amelyet a program a magyar fiatalok támogatására fordíthat. Ezért is érdemes a családoknak fontolóra venni, hogy a Nemzeti Tehetség Program számára ajánlják fel az adójuk második 1 százalékát” – fogalmazott.

Ismertetése szerint a Nemzeti Tehetség Program nagykövetei idén is olyan elismert emberek, akik hisznek a tehetségek felkarolásában, és abban, hogy a tudomány, a művészetek és a sport nélkülözhetetlenek az ország fejlődéséhez. Ezúttal a Bagossy Brothers Company, Illés Fanni paralimpiai-, világ- és Európa-bajnok úszó és Kis-Tóth Ágnes asztrofizikus álltak nagykövetként a program mellé.

“Mindenki ismer a saját szűkebb vagy tágabb környezetében olyan fiatalokat, akik valamilyen területen kiemelkedően tehetségesek. Ahhoz, hogy a tehetségük kibontakozhasson, sok esetben támogató környezetre és olyan szakavatott mentorokra van szükség, akik végigkísérik a tehetségeket fejlődésük útján, akár a nemzetközi sikerekig. A Nemzeti Tehetség Program ösztöndíjakkal, tehetséggondozó projektekkel segíti a kiemelkedő tudással és képességekkel rendelkező fiatalokat, hogy tehetségterületükön a legjobbakká válhassanak” – írta az államtitkár.

Bárki dönthet úgy, hogy személyi jövedelemadója második százalékát a Nemzeti Tehetség Programnak ajánlja fel, ezzel is segítve a jövő tehetségeit. Az adóbevallás során a rendelkező nyilatkozaton a Nemzeti Tehetség Program technikai számát kell feltüntetni, amely 1823 – jelezte. hozzáfűzve, hogy a program indulása óta az adófizetők összesen több mint 19 milliárd forint összegű felajánlást tettek a program céljainak megvalósulása érdekében.

Kísérjük közösen fiataljainkat a tehetség útján! – fogalmazott Hornung Ágnes.

Fotó: Fürjes V/nemzetitehetsegprogram.hu