Takarékosság – kiszámíthatóság éves távlatokban

Győr+ Fotó: Pénzügyi Navigátor
2024.05.27. 14:30
Hirdetés

Pénzügyeink tudatos kezelése során elengedhetetlen, hogy ne csak az aktuális havi kiadásainkkal és bevételeinkkel legyünk tisztában, hanem tervezzünk hosszabb távra is. Hogyan találhatjuk meg rendszeres takarékossággal az anyagi biztonsághoz vezető utat? Cikkünkben ehhez nyújtunk segítséget.

5 fontos szempont befektetés előtt

Hogyan készítsünk befektetési tervet?

 1. Gondoljuk át befektetésünk célját, ami lehet: 

  • rendszeres jövedelemszerzés (hozam);
  • a megtakarított összeg növelése (tőkenövekedés);
  • megtakarításunk biztonságos elhelyezése!

2. Tekintsük át a befektetés időtávját! 

3. Vegyük figyelembe a gazdasági környezetet (pl.: az infláció és a kamatlábak hatását), és a szabályozói változásokat (pl.: szocho fizetési kötelezettséget)!

4. Vegyük figyelembe saját kockázatvállalási hajlandóságunkat!

5. Ne tegyünk fel mindent egy lapra, osszuk meg a befektetett összeget több termék között!

+1. Befektetési tervünket időről-időre gondoljuk át, vizsgáljuk meg, hogy továbbra is megfelel-e az elvárásainknak! Ehhez segítséget nyújt az MNB Befektetési kérdezz-felelek oldala.

Tartsuk szem előtt a „mágikus háromszöget”! 

Ismerjük meg a befektetések „mágikus háromszögét” vagyis a hozam, a kockázat és a likviditás kapcsolatát. Vegyük figyelembe, hogy magas kockázathoz magasabb elvárt hozam, míg alacsony kockázat mellé jellemzően alacsonyabb mértékű elérhető hozam párosul.

Legyünk óvatosak a túlzottan vonzó, gyors meggazdagodást ígérő ajánlatokkal!

Csak engedéllyel rendelkező szolgáltatót válasszunk! 

Az engedélynek utánanézhetünk az MNB honlapján, a Piaci szereplők keresése menüpontban, valamint az Európai Értékpapírpiaci Hatóság (European Securities and Markets Authority – ESMA) honlapján.

Hogyan hozhatunk ki még többet egy adott összegű megtakarításból? 

Állampapír

Az állampapír az állam által kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. Futamideje alapján megkülönböztetünk 

  • kincstárjegyet (1 éves vagy annál rövidebb lejáratú) és 
  • államkötvényt (1 évnél hosszabb lejáratú). 

A 2019. június 1-je után kibocsátott magyar állampapírok mentesülnek a kamatadó-, valamint a szocho  (kamatjövedelmet terhelő szociális hozzájárulási adó) fizetési kötelezettség alól.

Amennyiben közvetlenül a Magyar Államkincstárnál vásárolunk állampapírt, akkor további díjat, jutalékot sem kell fizetni a megtakarításunk után, míg a pénzügyi szolgáltatók esetében az állampapír-megtakarításokat további díj (pl. állományi díj, tranzakciós illeték stb.) terhelheti.  

Tartós Befektetési Számla

A Tartós Befektetési Számla (TBSZ) betétben vagy értékpapírokban középtávra (3-5 év) elhelyezett megtakarítási forma. A törvényben meghatározott feltételek teljesülése esetén kedvezményesen adózó lehetőség, illetve részben vagy egészben mentesülhetünk az elért hozam utáni adók megfizetése alól. 

Takarékosság adó-visszatérítéssel

Az egészség- és önsegélyező , valamint az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások öngondoskodási célja mellett számos további előnye van. Takarékossági szempontból kiemelendő az adó-visszatérítés lehetősége. A pénztártag által az adott naptári év végéig befizetett tagdíj és eseti befizetés összege, valamint a munkáltatói hozzájárulás után jelenleg 20 %-os, maximum évi 150 ezer forintos adó-visszatérítés igényelhető a következő évben, a személyi jövedelemadó bevallás során. Mivel a nyugdíjpénztárba befizetett összegek után járó adó-visszatérítés is kérhető az egészségpénztári számlánkra, így ehhez az összeghez már a befizetést követő évben hozzájuthatunk, és számos egészségügyi és önsegélyező célra (pl. gyógyszer, szemüveg, iskolakezdési támogatás stb.) felhasználhatjuk.  

Hol tájékozódjunk befektetési döntés előtt és kitől kérhetünk segítséget? 

A számunkra legmegfelelőbb befektetési lehetőség kiválasztása érdekében több szolgáltatónál is tájékozódjunk! Az MNB Betét- és megtakarításkereső programja segítségül szolgál a piacon található egyes betéti és megtakarítási termékek megismeréséhez.

Pénzügyi kérdései esetén díjmentes tanácsot kérhet a Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat munkatársaitól: https://penzugyifogyaszto.hu/

Elérhetőségek: 
Cím: Győr, Szent István u. 10/a., II. emelet 208-as iroda (az ITC székház), 
Telefon: 06-30-923-4942 (ügyfélfogadási időben), E-mail: [email protected]
Web: www.penzugyifogyaszto.hufacebook.com/penzugyifogyaszto

Ügyfélfogadás: 
HÉTFŐ: 8:00-14:00  //  SZERDA: 8:00-14:00  //  CSÜTÖRTÖK: 11:00-17:00

Pénzügyi Navigátor. Utat mutat a pénzügyekben.

(X)

Kapcsolódó témák: #pénzügy |