Szív City: egy alkalmazás azoknak, akik készek életeket menteni!

Szerző és fotó: Csollán Tamara
2023.03.04. 17:45

Amikor valakinek megáll a szíve, az élete sok esetben mindössze néhány percen, embertársai tettrekészségén múlik. A Szív City egy olyan alkalmazás, amely segíthet abban, hogy ezekre a vészhelyzetekre minél gyorsabban reagálhassunk, ezáltal pedig életeket menthessünk.

A Szív City ötletgazdája két fiatal orvos, Fejes Marianna és Bessenyei Dávid, akik szerettek volna egy Angliában már jól működő, az újraélesztés mielőbbi megkezdését lehetővé tévő megoldást Magyarországon is meghonosítani. Elképzelésüket végül az Alerant Informatikai Zrt.-vel, a Magyar Resuscitatiós Társasággal, az Országos Mentőszolgálattal és a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve valósították meg. A Szív City azóta már bizonyított: segítségével a kiküldött 4251 riasztásból 41 esetben végeztek sikeres újraélesztést, ami egy igen szép eredménynek mondható.

Az alkalmazás bármilyen okostelefonra ingyenesen letölthető, használata pedig rendkívül egyszerű. A regisztrációhoz mindössze a nevünket, az e-mail címünket és a telefonszámunkat kell megadnunk, más teendők nincs is: a rendszer automatikus értesítést küld majd arról, ha a közelünkben a segítségünkre van szükség.

A regisztrációt követően nyílik meg a Szív City kezdőoldala. Itt elérhető egy térkép, ezen láthatjuk az aktuális segítségkéréseket, valamint azt, hogy hol található a közelünkben defibrillátor. Ugyancsak itt tájékozódhatunk az alkalmazás használatára vonatkozó jogi- és egyéb információkkal kapcsolatban. Hogy ne élesben kelljen kipróbálnunk a rendszert, egy riasztásbemutató segítségével végigkövethetünk egy vészhelyzetet és gyakorlásképpen tesztriasztást is indíthatunk.

Amikor közterületen valaki rosszul lesz és egy szemtanú segítséget hív, az Országos Mentőszolgálat mentésirányítója mentőt küld a helyszínre, ezzel egy időben pedig a Szív Cityben is elindít egy riasztást. A riasztást azok a felhasználók kapják meg, akik a segítségre szoruló személy közelében tartózkodnak (ez az egy 500 méter sugarú körön belül található személyeket jelenti, légvonalban.) Ha elfogadjuk az értesítést, az alkalmazás a fent bemutatott térkép segítségével navigál el minket a helyszínre, ahol még a mentők kiérkezése előtt megkezdhetjük az újraélesztést, értékes perceket nyerve ezzel. Fontos hozzátenni: laikus személy csak az OMSZ mentésirányítójának telefonos instrukciói alapján hajthatja végre az újraélesztést.

Az alkalmazásról az Országos Mentőszolgálat szóvivője is elismerően nyilatkozott. Győrfi Pál nemrég a Győr+ Televízió Nyakkendő nélkül Knézy Jenővel című műsorának vendége volt, ahol a sok aktualitás mellett a Szív City is szóba került: „Nagyon büszke vagyok rá, ez egy életmentő, újraélesztő applikáció, aki letölti, az gyakorlatilag vállalja, hogy ha kell, kirohan az utcára – egy GPS-jel odavezeti a helyszínre – és elkezdi a mellkasnyomásokat” – méltatta az alkalmazást az OMSZ munkatársa.

További információ a szivcity.hu-n, az alkalmazás Androidos telefonokra itt tölthető le, míg iOS-re itt találjuk meg.