Szijjártó Péter: azeri földgáz is érkezik Magyarországra

MTI MTI/Máthé Zoltán
2023.02.17. 16:45

A magyar-azeri együttműködés két stratégiai területen is komoly előrelépés előtt áll: egyrészt még idén megindulhat a földgázszállítás Azerbajdzsánból Magyarországra, másrészt megegyezés született arról, hogy magyar cégek is részt vesznek Hegyi-Karabah újjáépítésében - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy jelentősen meg fog erősödni Azerbajdzsán szerepe hazánk energiabiztonságában. “A politikai megállapodást megkötöttük, a technikai és kereskedelmi feltételek pedig adottak ahhoz, hogy a gázszállítások még az idei esztendőben meginduljanak Azerbajdzsánból Magyarországra” – tudatta.

Kiemelte, hogy az év végéig mintegy 100 millió köbméternyi azeri földgázzal lehet kalkulálni, s politikai megállapodás született arról, hogy ezt követően hosszú távú szerződés keretében évente 1-2 milliárd köbméter nagyságrendű szállításra kerül majd sor.

Ehhez azonban még infrastrukturális fejlesztések kellenek – figyelmeztetett, hozzátéve, hogy szerinte ez “klasszikusan brüsszeli feladat”. “Hogyha az Európai Unió komolyan gondolja a földgázellátás diverzifikálását, az új források bevonását, akkor forrásokat kell adnia ahhoz, hogy a délkelet-európai infrastruktúrát fejlessze” – vélekedett.

Illetve jó alapnak nevezte az energetikai együttműködés fejlesztéséhez azt, hogy a Mol tulajdonosként is jelen van az azerbajdzsáni piacon, s a résztulajdonában lévő, ottani kőolajmezőből származik mára a vállalat termelésének mintegy 15 százaléka.

Szijjártó Péter az azeri munkaügyi miniszterrel közös sajtótájékoztatóján ezután arról számolt be, hogy a felek közötti megállapodás értelmében magyar cégek is részt vesznek majd Hegyi-Karabah régiójának újjáépítésében a háborús pusztítást követően.