Szijjártó Péter: amíg mi kormányzunk, addig magyar fiatalokat nem fognak az ukrajnai frontra küldeni

MTI Fotó: Szijjártó Péter Hivatalos Facebook-oldala
2024.05.28. 20:05

Magyarország a lehető leghatározottabban visszautasítja a kötelező európai sorozásról szóló ötleteket, és amíg a jelenlegi kormány van hatalmon, addig magyar fiatalokat nem fognak az ukrajnai frontra küldeni - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Ráckevén.

A tárcavezető a városban rendezett kampányesemény előtt a kötelező európai sorozásról szóló ötletek kapcsán rámutatott, hogy mostanra elviselhetetlenné vált a háborúban az ukránok embervesztesége, és a menekülni szándékozók visszatartása világosan mutatja, hogy Kijevnek utánpótlásra van szüksége.

“Nyilvánvalóan nem véletlen, hogy európai politikusok, német politikusok most már az európai sorkötelezettség bevezetését szorgalmazzák, ráadásul nem csak férfiak, hanem nők számára is” – mondta.

“Nyilvánvaló, hogy az európai politikusok az ukrán-orosz frontra akarják küldeni az európai fiatalokat. És nem ma jöttünk le a falvédőről, pontosan tudjuk, hogyan szokott ez lenni, majd az lesz az érv, hogy azok menjenek először, akik közel vannak” – tette hozzá.

“Így tehát a mostani európai nyilatkozatok az európai sorkötelezettség bevezetéséről gyakorlatilag azt jelentik, hogy közép-európai, köztük magyar fiatalokat akarnak küldeni az ukrán-orosz frontra” – húzta alá.

“Ezt a lehető leghatározottabban visszautasítjuk. Amíg mi vagyunk kormányon, addig magyar fiatalok az orosz-ukrán frontra nem fognak menni, hiszen ez nem a mi háborúnk, ez Oroszország és Ukrajna háborúja, nekünk ehhez semmi közünk nincsen” – szögezte le.

Majd hangsúlyozta, hogy a legjobb az lenne, ha véget érne a háború, ehhez viszont tárgyalásokra lenne szükség, amit egy jobboldali politikai fordulatra tenne lehetővé Európában és az Egyesült Államokban.

“Tehát két sorsdöntő választás előtt állunk júniusban és novemberben” – fogalmazott.

Szijjártó Péter az ukrajnai fegyverszállítások fokozására vonatkozó javaslatokról szólva kiemelte, hogy kudarcot vallott az európai politika, a háborúra adott válaszintézkedések súlyos károkat okoztak, azonban ha ezt elismernék az érintett vezetők, az felvetné a felelősségre vonás kérdését.

“Ők ezt a felelősségre vonást el akarják kerülni, és ahogyan az a sportpályán van, a legjobb védekezés a támadás. Most őrült nyilatkozatokkal és őrült politikai döntésekkel akarják elterelni a figyelmet saját kudarcukról, és így próbálják megúszni a felelősségre vonásukat” – vélekedett.

“Csak hát ez ugyebár világháború, illetve a nukleáris háború veszélyét hozza Európa és gyakorlatilag az egész világ fejére” – fűzte hozzá.

A miniszter végül kijelentette hogy a júliusban kezdődő magyar európai uniós elnökség célja a közösség megerősítése, és mielőbb meg kell születnie az ezt szolgáló döntéseknek.

“Szeretnénk, ha az Európai Unió nyugat-balkáni irányú bővítését fel lehetne gyorsítani. Szeretnénk, ha végre elfeledkeznénk az illegális migrációs kvótákról, és szeretnénk, hogyha Európa versenyképességét minden irányba kiterjedő gazdasági kapcsolatrendszer megerősítésével javítani lehetne” – közölte.