Az érintetteknek helyben is van kihez fordulniuk

Szervátültetetteknek alakult egyesület megyénkben

Illusztráció: Pixabay
Szigethy Teodóra
2021.07.30. 13:07

Magyarországon ma kb. 5100 szervátültetett van, vagyis minden kétezredik ember átültetett szervvel él. Az érintetteknek már megyénkben is van kihez fordulniuk, ha támogató, sorstárs közösségre van szükségük.

A leggyakrabban átültetett szerv a vese, majd pedig a máj, a szív, a tüdő és a hasnyálmirigy következik.

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége ernyőszervezetként dolgozik a transzplantált emberek életminőségének javításáért. Országszerte területileg és szerv-specifikusan 20 egyesületet koordinál.

Ezidáig a Győr-Moson-Sopron és Vas megye területén élő sorstársak más megyék egyesületeihez tudtak csak csatlakozni, ha keresték a kapcsolatot a közösséggel, részt akartak venni az országos sport- és egészségmegőrzéssel kapcsolatos rendezvényeken.

Több, mint egy éve kezdődött el a munka, hogy Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is létrehozzák a szervátültetettek egyesületét.

A legnépszerűbb közösségi oldalt felhasználva kezdtünk bele a toborzásba, felhívást tettünk közzé a szándékainkról. Néhány hét alatt közel 30 fő gyűlt össze, akik támogatták a kezdeményezést és igényelnék az együttműködést. Ennél természetesen jóval többen vagyunk a régióban, de nehézkes eljutni sok társunkhoz” – osztotta meg a Győr+ Médiával a kezdeteket Kopcsándi Stefánia, aki maga is érintett, tüdőtranszplantált, ő az egyesület megyei vezetője.

A kezdeményezés révbe ért. Az új szervezet összefog két megyét, s Szervátültetettek Győr-Moson-Sopron és Vas Megyei Sport és Érdekvédelmi Egyesülete néven jött létre. Hivatalosan hamarosan, a bírósági bejegyzést követően kezdik meg a tagok felvételét, valamint a sorstársak felkutatását.

A képen: Murai Zsolt alapító tag, Kopcsándi Stefánia megyei alelnök és Iker László elnök

Az egyesület elnöke Iker László István, a megyénket Kopcsándi Stefánia fogja koordinálni, mint megyei vezető és mint elnökhelyettes. A Vas megyei elnökhelyettes pedig Bela István. A vezetők mindegyike szervtranszplantált és aktívan sportolnak.

Az egyesület székhelye Győrben lesz.

Az egyesület logója.

Aki szeretné felvenni a kapcsolatot a szervezettel, az egyesület hivatalos email címén (info@gyorszevas.hu) keresztül teheti meg, illetve a vezetőket megtalálja a Facebook közösségi oldalon.

Az egyesület főbb céljai: az érintettek támogatása, a transzplantáltak rehabilitációja, orvosilag ellenőrzött testedzése (a versenysport mellett tömegsport jelleggel is sporttevékenység biztosítása) és ezáltal a betegség-megelőzés, a felüdülés biztosítása, ilyen igények felkeltése, kulturális és közösségi élet kibontakoztatása (üdülés, utazás, kulturális események szervezése). Részvétel a transzplantáció, az azt megelőző és azt követő egészségügyi problémák megoldásában.

Kapcsolódó témák: #egyesület | #műtét | #transzplantáció |