Szeles, nyári időre készülhetünk, néhol zápor, zivatar kialakulhat

Győr+ Fotó: Depositphotos.com
2024.06.15. 08:09

Nyári melegre, erős napsütésre kell készülnünk, amit egy kicsit a szél tehet kellemesebbé.

Szombaton kezdetben szinte mindenhol zavartan napsütésre számíthatunk. Délután hazánk nagy részén sok napsütésre van kilátás, de a Dunántúlon többfelé, valamint helyenként a középső tájakon erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, viszont átmeneti jelleggel egy-egy zápor, zivatar csak elszórtan nyugaton és északnyugaton alakulhat ki. A Dunántúlon és helyenként a középső tájakon élénk, nyugaton, északnyugaton erős lesz a déli-délnyugati szél, de zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak. Hajnalra 5 és 14 fok közé csökken a hőmérséklet. Délután 25-30 fokot mérhetünk, viszont a záporok, zivatarok környezetében hirtelen több fokkal hűvösebb lehet.

Vasárnap napos-gomolyfelhős időben lesz részünk. Helyenként kialakulhatnak futó záporok, zivatarok egy súroló hidegfront hatására. Többfelé élénk lesz a légmozgás, de záporok, zivatarok környezetében erős, viharos széllökésekre is számítani kell. Délutánra 24 és 32 fok közé melegszik a levegő.

Hétfőn sok napsütésre, az ország legnagyobb részén száraz időre készülhetünk, egy-egy gyenge zápor, esetleg zivatar csak elvétve fordulhat elő. Általában gyenge, mérsékelt marad a szél. A legmagasabb hőmérséklet 26 és 32 fok között alakul.

Kedden és szerdán sok napsütésre számíthatunk, egy-egy jelentéktelen zápor legfeljebb kedden fordulhat elő. Kedden nyugaton és északnyugaton, szerdán viszont már többfelé élénk lehet a déli-délkeleti szél. Kedden 28 és 34, szerdán már 31 és 37 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet. – írja az idokep.hu.

A frontokra érzékenyeknek nem lesz könnyű hétvégéje: ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható. Emiatt ma ingerlékenység, alvászavar, fejfájás is előfordulhat. A légnyomás csökken. – olvasható az hazipatika.com oldalon.

Fotó: Depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #hidegfront | #időjárás | #június | #meleg | #melegfront | #nyár |