Hirdetés
Ünnepnap

Százötven éves a Magyar Ügyészség

Fotó: Wikipedia
Győr+
2021.06.10. 19:03

Június 10-e az Ügyészség Napja, amellyel az 1871-ben e napon kihirdetett első ügyészi törvényre emlékezünk.

Hirdetés

Nyitóképünkön: A Legfőbb Ügyészség épülete Budapesten, a Markó utcában.

Az idei év azért is különleges, mert a szervezetünk fennállásának 150. évfordulóját ünnepeljük – számos programmal, eseménnyel és kiadvánnyal – írja közleményében a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség.

Hirdetés

Éppen 150 évvel ezelőtt, 1871. június 10-én hirdették ki az Országgyűlésben a magyar királyi ügyészségről szóló törvényt, amely a Kiegyezés után az igazságszolgáltatás függetlenségének egyik zálogává vált. Harminc évvel ezelőtt, az akkor hivatalban lévő legfőbb ügyész, Györgyi Kálmán kezdeményezte, hogy június 10-e legyen a magyar ügyészség napja. Hagyományteremtő szándéka sikeresnek bizonyult, hiszen azóta is ezen a napon fejezzük ki tiszteletünket a törvényeket és az igazságot szolgáló ügyészek, ügyészségi munkatársak előtt, és emlékezünk a szervezet kiemelkedő alakjaira.

Az idei ügyészségi nap különleges, hiszen a modern, egységes, centrálisan felépített, bíróságtól független királyi ügyészség alapításának 150. évfordulóját is ünnepeljük. Ebből az alkalomból a legfőbb ügyész díjazásban részesítette a kimagasló teljesítményt nyújtó kollégákat” – szerepel az ugyeszeg.hu weboldalon, ahol Kövér László, az Országgyűlés házelnöke, és Polt Péter legfőbb ügyész is videóban köszöntötte az ügyészségi dolgozókat.

A jeles nap alkalmából emlékérmét is bocsájtanak ki, melyről videót itt lehet megtekinteni.

Kapcsolódó témák: #ügyészség |
likeold
a fb oldalunkat