SUP-osokat kellett kimenteni Csopaknál

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2021.07.21. 06:21

Kedd hajnalban kapott riasztást a Vízimentők Országos Szakszolgálatának Alsóörsön állomásozó mentőhajója, hogy két fiatal lány vízbe esett Csopaknál, és az egyikük nem tudott kiúszni.

A vízimentők gyorsan megérkeztek a helyszínre, kiemelték a hölgyet, akinek az izomgörcsön kívül semmi baja nem esett.

A lányok még sötétben indultak ki egy SUP-pal azért, hogy a vízről nézzék meg a napfelkeltét. Addig nem is volt baj, míg fel nem erősödött az északi szél, ekkor ugyanis beborultak, a deszkát elfújta a szél a tó közepe felé, mivel nem erősítették a gumipánttal a bokájukra, így nem tudtak semmiben megkapaszkodni. Ugyan volt náluk telefon vízhatlan tokban, de rosszul volt bezárva, így a készülék kicsúszott a vízbe. Egyikük elkezdett úszni a part felé, mintegy fél órán át küzdött az erős hullámzásban, és mikor a part közelébe ért, kiabálását és sikítozását meghallotta egy horgász a mólon, ő riasztotta mentőket.

Abban, hogy mind a két lány túlélte az esetet, az egyik legfontosabb tényező az volt, hogy az úszni nem tudó sem esett pánikba.

A vízimentők azt tanácsolják, ha valaki hasonló helyzetbe kerül, feküdjön a hátára és lebegjen a víz felszínén addig, közben vegyen nagy levegőket, amíg megérkezik a segítség.

A szakemberek az eset után néhány órával leültek a lányokkal, átbeszélték velük, hogyan lehetett volna elkerülni a veszélyes helyzetet.

A vízimentők azt mondják, ha valaki vízre megy, szóljon olyannak, aki figyeli, vagy időnként ellenőrzi, hogy minden rendben van-e. Mindenképpen viselni kell mentőmellényt, vigyenek magukkal telefont vízhatlan tokban, amivel szükség esetén hívható segítség, s a mentők látják a bajba került GPS koordinátáit.

Kapcsolódó témák: #sup | #vízimentés |