Sulyok Tamás: Európa a közös otthonunk, Európa a közös jövőnk

MTI Fotó: MTI/Bruzák Noémi
2024.07.04. 09:32

Sulyok Tamás a magyar EU-elnökség nyitókoncertje előtt mondott beszédében Bécsben kiemelte, létfontosságú, hogy az európai értékek ne erodálódjanak, és továbbra is megőrizzük őket az európai közösség sikerének érdekében, valamint fontos Európa versenyképességének javítása is.

„Jó életet szeretnénk biztosítani magunknak, gyermekeinknek és az unokáinknak, ehhez pedig erős és stabil Európára van szükség, amely büszke az értékeire, és amelynek népei emelt fővel járnak” – mondta az államfő, hozzátéve, hogy csak így garantálható a béke és a szabadság, így lehet Európa „egy olyan hely, ahol otthon vagyunk, és megértjük azokat, akikkel közös ez az otthonunk”.

Nincs szükség egy uniformizált Európára, a vélemények szabad ütközése a demokrácia védjegye – hangoztatta Sulyok Tamás. Rámutatott, hogy a tagállamok mind Európa szerves és elidegeníthetetlen részét képezik, az Európai Unió ereje, értékei és eredményei pedig a tagállamok sajátosságaiban és alkotmányában gyökereznek. Szuverenitás nélkül nincs demokrácia és nincs szabadság – jelentette ki az államfő.

Sulyok Tamás kitért arra is, hogy egész Európát érintik a kihívások, amelyekkel szembe kell néznünk, és minden tagállam a saját belátása szerint látja el feladatait és kötelezettségeit úgy, hogy az az egész közösség javát szolgálja. Ezért nem tisztességes vitatni mások jó szándékát és Európa jövője iránti mély aggodalmát – hívta fel a figyelmet az elnök. Sulyok Tamás azt mondta, hogy Magyarország számít Ausztria támogatására a magyar elnökség során végzett munkája során.

Kapcsolódó témák: #államfő | #Európai Unió | #soros elnökség |