Rózsaszín csoda az égbolton: ismét látható volt a sarki fény hazánkból – FOTÓK!

Győr+ Időkép/Horváth Zsolt
2023.02.28. 06:14

Vasárnap késő este az Időkép több éjjellátó webkamerájának látószögében felvillant a sarki fény. Majd hétfőn a Prédikálószéknél újabb varázslatos felvételt készített a jelenségről az egyik kamera.

Intenzív geomágneses vihar érte el a Földet, ilyenkor alacsonyabb szélességeken is van esély a sarki fény megpillantására. 

Vasárnap este az ország északi-északnyugati része fölött kellően elvékonyodott a felhőzet ahhoz, hogy láthatóvá váljon a tiszta égbolt. Szerencsés együttálás következett be, 23 óra 10 perc környékén több éjjellátó kamerán is rózsaszínes fény kezdett táncolni az északi horizont fölött, idén először sarki fény volt látható Magyarországról.

Dobáról és a szlovák határ mellett található Debrődről is szépen látszódott. Dobán még fényoszlopok is felcsillantak a sarki fénnyel egyidőben.

A pompás jelenség viszonylag hosszan, több percen keresztül eltartott. A vasárnapi műsor után hétfőn este is felragyogott a sarki fény az északi tájakon. Az Időkép kamerái által rögzített videókat ide kattintva tekintheti meg.

Forrás: Időkép

Kapcsolódó témák: #csillagászat | #sarki fény |