Rétvári Bence: a nagyobb illegális migráció nagyobb terrorfenyegetést jelent

MTI Fotó: Rétvári Bence Facebook-oldala
2023.10.24. 09:17

Brüsszelben nem hajlandók belátni, hogy a nagyobb illegális migráció nagyobb terrorfenyegetést jelent - mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy az illegális migráció és terrorfenyegetés miatt újra épülnek a határok a schengeni övezetben, és ez a helyzet nem fog javulni, csak ha a migráció és a terrorveszély enyhül. Az illegális migráció szétveri azt, amit az EU felépített, pedig a magyar kormány mindig arra figyelmeztetett: az illegális migrációt a külső határokon meg kell állítani, különben veszélybe kerülnek az alapvető értékek, a biztonság és a szabad mozgás, de még a gazdasági kapcsolatok is. Soha ilyen rossz állapotban nem volt még a schengeni övezet – mutatott rá Rétvári Bence.

Mindeközben az uniós vezetők továbbra is csak a migrációs paktumot, a migránsok kvóták szerinti szétosztását erőltetik. Nem látják, hogy a migrációt a külső határokon kell megállítani. Egyes rendőri vezetők már arról beszélnek, hogy az egyre több pénzhez jutó és ezáltal egyre erősebb embercsempész-bandákkal alig bírják felvenni a versenyt – mondta az államtitkár az M1 aktuális csatornán.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Rétvári Bence elmondta: a nyugat-európai terrorfenyegetettséget nemcsak az illegális migráció, de az illegális migrációval már bejutottak radikalizálódása is növeli. Zsidó iskolákat öntenek le vörös festékkel, és sok zsidó szülő már alig meri iskolába engedni a gyermekét – mondta. Ezért is ízléstelen a Momentum akciója, amely a gyűlölet szimbólumait használja – jegyezte meg a kormánypárti politikus.

Ilyen terrorfenyegetés nem volt, Nyugat-Európában “drámai a helyzet”. A probléma az, hogy Brüsszelben nem kapcsolják össze az okot a következményével, az illegális migrációt a terrorveszéllyel. Továbbra is a kvótákat erőltetik, és nagy eredményként könyvelik el, hogy már “csak” a kiutasítások 80 százalékát nem sikerül végrehajtani, mert fél éve még ez az arány 90 százalék volt – mondta az államtitkár.

A schengeni övezet a széthullás szélére sodródott: már több schengeni belső határon van ellenőrzés, mint ahol nincs, ez pedig nemcsak a szabad mozgást nehezíti, de megzavarja a gazdasági kapcsolatokat is, hiszen akadályozza az áruk és a munkaerő szabad mozgását. Ezek a lezárások csak akkor szűnhetnek meg, ha javul a belbiztonsági helyzet, ami pedig nagy mértékben az illegális migrációtól függ. De Brüsszel egyre csak szervezi tovább a migrációt – fejtette ki gondolatait Rétvári Bence a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Kapcsolódó témák: #bevándorlás | #határ | #migráció | #schengen | #terror | #veszély |