Csillagászat

Részleges napfogyatkozás lesz október 25-én

Fotó: Időkép/Borsovszky Péter
Győr+
2022.10.07. 08:10

A csillagászat szerelmesei már biztos nagyon várják október 25-ét, ugyanis részleges napfogyatkozás lesz megfigyelhető. Hazánkból is látható majd a különleges égi jelenség, mikor a Hold kitakarja a Nap egy részét.

Hirdetés

Svábhegyi Csillagvizsgáló oldalán olvasható információk szerint az esemény Európa legnagyobb részén, Nyugat-Ázsiában és Afrika északkeleti tájain lesz megfigyelhető. Budapestről nézve 11 óra 18 perckor lép be a Hold a Nap elé. A legnagyobb fázisát, amikor a Hold a Nap egyharmadát takarja el, 12 óra 25 perckor éri el, majd 13 óra 33 perckor lép ki teljesen a napkorong elől égi kísérőnk. Fővárosunkban a fogyatkozás 0,44 magnitúdós lesz, ami azt jelenti, hogy a napátmérő 44%-áig jut el a Hold árnyéka. Ugyanakkor az sem mindegy, hogy az ország mely részéről figyeljük meg a részleges napfogyatkozást, maximuma tájegységektől függően 28% és 39% között lesz, északkeleten figyelhetjük majd meg a legnagyobb mértékű kitakarást. Az ilyen mértékű részleges napfogyatkozás már épp elegendő ahhoz, hogy valamelyest érzékeljük a fény és a színek fakulását. Ez a napfogyatkozás ugyanakkor a Föld egyik pontján sem lesz teljes. A következő hazánkból is látható részleges napfogyatkozásra 2027. augusztus 2-án kerül sor.

Hogyan alakul ki a napfogyatkozás?

Napfogyatkozásra akkor kerül sor, mikor a Nap és a Föld közé kerül a Hold a Földről nézve. Ilyenkor a Hold árnyéka vetül bolygónkra. Véletlen egybeesés, hogy az égen látszólag szinte pontosan megegyezik a Hold és a Nap átmérője. Viszont a Hold és a Föld keringési síkja 5,5°-os szöget zár be egymással, ezért a legtöbb újholdkor égi kísérőnk nem a Föld és Nap egyenesén tartózkodik, hanem attól valamivel feljjebb, vagy lejjebb helyezkedik el, így ilyenkor a Hold árnyéka a bolygónk északi pólusa fölé, vagy déli pólusa alá vetül. Részleges napfogyatkozást akkor figyelhetünk meg, mikor a Hold középpontja nem esik egybe a Nap középpontjával, attól valamivel távolabb halad el, ilyenkor az égi kísérőnk a napkorongnak látszólag csak egy részét takarja el.

Ugyanakkor fontos felhívni a figyelmet arra, hogy közvetlenül sose nézzünk a Napba!

Használjunk a megfigyeléshez megfelelő védőeszközt szemünk védelme érdekében, vagy a napfogyatkozás megfigyelésére alkalmas, szemünket nem károsító eszközt, ugyanis már pár másodpercnyi napba nézés is maradandó károsodást okozhat!

Forrás: Svábhegyi Csillagvizsgáló

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #csillagászat | #hold | #Nap | #Napfogyatkozás |