Kormányinfó: újra üzemel a Barátság Kőolajvezeték

Győr+ Fotó: Gulyás Gergely/Facebook
2022.11.16. 14:56

Kormányinfót hirdetett szerdán 15 órára Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A magyar kormány ma reggel 8 órakor a Karmelita kolostorban ülésezett a lengyelországi incidenst követően.

Hirdetés

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a Barátság Kőolajvezeték leállása kapcsán elmondta, a vezeték nem sérült, csak a trafó.

,,Sajnos február vége óta megszokhattuk, hogy a kormányülések mindig a háborúval összefüggő kérdésekkel kezdődnek. Ez ma különösen aktuális volt. Tegnap késő délután kaptunk tájékoztatás arról, hogy leállt a Barátság Kőolajvezeték. A trafó sérült szerencsére, nem a vezeték, így a leállás ideiglenes volt. Van a Molnak és az országnak is több hónapra való tartaléka, de jó hír, hogy ma délután 14 órakor újra indult a vezeték, ha nem is akkora nyomással. Szintén tegnapi hír, hogy rakéta csapódott be Lengyelország területére. A kormány a szokásos protokollnak megfelelően összehívta a védelmi tanácsot, a honvédelmi és a külügyminiszter is beszélt a lengyel kollégájával. A mai információk szerint egy ukrán légvédelmi rakéta csapódott be Lengyelország területére. Ezek a történések is bizonyítják, milyen fontos, hogy minél hamarabb béketárgyalások kezdődjenek, és érjen véget a vérontás a szomszédságunkban. A NATO egységesen szolidaritásáról biztosította Lengyelországot. Magunkra nézve kötelezőnek látjuk a NATO ötödik cikkelyével kapcsolatos kötelezettségeket” – mondta Gulyás Gergely.

Orbán Viktor miniszterelnök a rakétabecsapódással és a kőolajellátás leállásával összefüggésben összehívta kedden a Védelmi Tanácsot, Szalai-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter pedig felvette a kapcsolatot a NATO-tag miniszterekkel, illetve a NATO-főtitkárral – közölte Gulyás Gergely, aki megerősítette a korábbi információkat is, amelyek szerint nagy valószínűséggel ukrán légvédelmi rakéta csapódott be a lengyel településen, az ukrán határ közelében. A kapcsolódó, teljeskörű vizsgálat végeredményét meg kell várni.

A hazai turizmusról is tárgyalt a kormány. Az elmúlt 10 hónapban 13 millió vendég 33 millió vendégéjszakát töltött az országban, ez 34 százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor. A turizmussal kapcsolatos hír, hogy a SZÉP-kártya különböző füleit eltörlik, a kártyán lévő összeget bármire egyből fel lehet használni, nem lesz korlátozás az alszámlák közötti átjárásban.

Újságírói kérdésre reagálva Gulyás Gergely elmondta, a kőolajvezeték további működésképtelensége esetén tengeri úton, Horvátországon keresztül is érkezhetett volna Magyarországra kőolaj.

A megemelkedett rezsiárak miatt nehéz helyzetbe került szállodaipart úgy próbálja meg segíteni a kormány, hogy a nettó bevételük után nem kell 2023. március 31-ig befizetni a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást.

Jelenleg készenléti helyzetben van a magyar hadsereg, de a tegnap történtek miatt nincs szükség fokozott jelenlétre az ukrán határnál.

Február 24-e óta összesen 984 ezer menekült érkezett hazánkba Ukrajnából. A tegnapi orosz rakétatámadás következtében az ukrán áramszolgáltató hálózat 80 százaléka károsodott.

Gulyás Gergely elmondta, az árstoppal összefüggésben a kormány nem tart burgonya- vagy tojáshiánytól a közelgő ünnepek idején.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #kormányinfó |