Kedden estétől már csak piaci áron tankolhatunk

Mireider Máté | Fotó: MTI/Balogh Zoltán
2022.12.06. 22:08

A sajtótájékoztatón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mellett Hernádi Zsolt, a MOL elnöke is részt vesz.

Hirdetés

Gulyás Gergely azzal kezdte: „a hétfőn életbe lépett kőolaj-szállítási tilalmak és szankciók miatt bekövetkezett az, amitől a kormány tartott: zavart okoznak Magyarország üzemanyag-ellátásában”.

A MOL vezére jelezte a kormánynak: nem tudják ellátni az országot.

Gulyás Gergely pedig bejelentette: a kormány megszüntetni az üzemanyag-árstopot.

Hernádi Zsolt leszögezte: káosz alakult ki. “Hölgyeim és uraim: a MOL eddig bírta” – hangsúlyozta a cégcsoport vezére. “Minden tőlünk telhetőt megtettünk és megteszünk az ellátottságért, éjjel-nappal mennek a szállítók, mindenki dolgozik, de ennél többet nem tudunk tenni” – fejtette ki Hernádi Zsolt.

Két hónap múlva, február ötödikén újabb kritikus helyzettel nézünk majd szembe a késleltetett brüsszeli szankciók miatt – mondta Hernádi Zsolt, utalva az EU által meghozott szankciókra, amelyek betiltják az orosz üzemanyagok behozatalát az EU-ba.

Újságírói kérdésre Hernádi elmondta: ha lemegy a pánikreakció, akkor hamar vége lesz az üzemanyaghiánynak, és minden kúton lehet újra tankolni.

Az intézkedés kedden este 23:00-kor lép életbe, jelenleg a benzin 641 forintos, a dízel 699 forintos áron lesz kapható – részletezte a MOL-vezér.

Normalizálódni fog a helyzet, az elmúlt napok pánikja nem fog tudni megismétlődni – véli Hernádi Zsolt. Most az a kérdés, hogy a februárban életbe lépő EU-s tiltások egy felkészült országot találnak, vagy egy felkészületlent.

Minden ársapkának addig van értelme, amíg nem okoznak áruhiányt – tette hozzá Gulyás Gergely.

Kérdés volt, hogy a mentők, rendőrök, tűzoltók kapnak-e a stratégiai tartalékából az országnak? Gulyás Gergely elmondta: az ehhez szükséges forrásokat a fenntartónak kell biztosítania.

Hernádi Zsolt azt is elmondta, hogy Szlovákiából folyamatosan hozzák be az üzemanyagot, és meg fog most indulni az importőrök által szállított üzemanyag is. “Egy-másfél hónap, mire normalizálódik a piac” – jelezte előre a MOL vezére. Kérdésre Hernádi Zsolt elmondta: a nyári helyzet is kemény volt, akkor a kormány inkább az mellett döntött, hogy a stratégiai készlethez nyúl, ezt azonban nem a MOL dönti el – zárta le Hernádi.

Nem ez a legnehezebb évünk – válaszolta Hernádi Zsolt kérdésre, és hozzátette: ez a kérdés nem arról szól, hogy a MOL fizetőképes-e vagy mekkora veszteség érte a céget, hanem az ország ellátása került biztonságra, ezért jeleztek a kormánynak, ez a MOL felelőssége.

Gulyás Gergely elismerte: minden hatósági beavatkozás káros lehet a piacgazdaságban, azonban azt mérlegelni kell, hogy nagyobb haszna van-e annak, hogy a magyar családoknak kedvező helyzetet teremtsenek. “Minden árstopnál mérlegelni kell, hogy mekkora hiányt okoz. Ha túl nagyot, akkor lépni kell” – szögezte le Gulyás.

„Ez mindenki számára nehézséget jelent, főleg azoknak, akiknek az autó munkaeszközt jelent. A kormány a taxisokkal is szívesen tárgyal, de az ársapka eltörlése mindenkire vonatkozik. Ugyanakkor hangsúlyozom, a kormány mindenkin szeretne segíteni” – mondta Gulyás, aki egy másik kérdésre külön hangsúlyozta: nincsen kivételezett csoport, mindenki egységes áron tankolhat ezentúl az országban.

Korábban írtuk:

Ahogy arról beszámoltunk, a MOL elérte a kapacitása határait, és nem tudja ellátni a magyar piacot, ezért importra van szükség. A hatósági árazás miatt azonban import alig-alig érkezik az országba. A délelőtti bejelentés óta folyamatos a pánikvásárlás az országban több helyen is.

Hirdetés