Rendkívüli kormányinfó: bejelentést tett Gulyás Gergely

Győr+ Fotó: MTI/Kovács Tamás
2022.11.14. 13:19

Rendkívüli tájékoztatót tartott Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn a Karmelita kolostorban. Az eseményen kiderült, hogy a Technológiai és Ipari Minisztérium helyett létrejön az energiaminisztérium, az új tárcát Lantos Csaba vezeti majd. Palkovics László hétfői hatállyal mondott le, az általa vezetett minisztérium megszűnik.

Hirdetés

Gulyás Gergely a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a legfontosabb kérdés jelenleg az energiabiztonság, ezért a kormány önálló energiaminisztériumot hoz létre.

A tárca vezetését december 1-től Lantos Csaba, míg a jelenlegi energiahivatal hatásköreinek a nagy részét a minisztérium veszi át.

Palkovics László lemondott, mert az önálló energetikai minisztérium mellett nem vállalja a Technológiai és Ipari Minisztérium vezetését. A felsőoktatásban, a védelemiparban és a járműipari innovációban lesz szerepe a jövőben Palkovics Lászlónak. A Technológiai és Ipari Minisztérium megszűnik” – fogalmazott Gulyás Gergely, aki elmondta, hogy Orbán Viktor elfogadta Palkovics lemondását. Sajtótájékoztatóján a miniszter kiemelte, hogy Lantos Csaba mellett az szólt, hogy kiváló menedzserképességekkel rendelkező közgazdász, aki komoly elismertségre tett szert.

Gulyás hozzátette, hogy az ipari területek Nagy Mártonhoz, a felnőttképzés, illetve azok a gazdasági társaságok, amelyek innovációval foglalkoznak Csák János kulturális és innovációs miniszterhez kerültek, a közlekedési területek pedig Lázár Jánoshoz.

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely kifejtette, hogy Paks nem tartozik majd a minisztérium hatása alá, az marad a külügyminisztérium hatálya alatt, hiszen az Európai Unió szabályai nem teszik lehetővé, hogy az MVM minisztériumi irányítás alatt legyen. 

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #energiaminisztérium | #kormányinfó |