Hirdetés

Rabok a mecséri óvodában

Fotó: Győr+ Televízió
J. Kovács Andrea
2022.08.11. 14:31

Jót tenni jó. Akkor is, ha erre csak késve döbben rá az ember. A mecséri óvoda udvarán börtönőrök gyűrűjében néhány férfi dolgozik. Kezeik nyomán megújulnak, új színeket kapnak a kerti játékok. A három elítélt egy jóvátételi program részese, melyben a győri börtönben szerzett szobafestő végzettségüket hasznosítják.

Hirdetés

A helyszínen beszélgettünk az elítélteket felkészítő Neumann Szilviával, a megyei Büntetés-végrehajtási Intézet tanácsadójával, aki a Győr Plusz Média kérdésére válaszolva elmondta:

A fogvatartottak reintegrációja nevű EFOP program hat évvel ezelőtt indult és 5,734 milliárd forint európai uniós forrásból valósul meg a büntetés-végrehajtási intézetekben. A megyei börtönből 185 fogvatartottat és 22 hozzátartozót vontunk be a projektbe. Ők önismereti, kommunikációs, drogmegelőzési, agresszió- és konfliktuskezelési, életvezetési foglalkozásokon vehettek részt. Ezt hetvenöten sikeresen teljesítették. Ezen kívül kétszer 480 órás szobafestő képzést tartottunk, melyet tizenöten végeztek el és így szobafestő szakképesítést szereztek.

A program kiemelt eleme a jóvátétel, melynek az a célja, hogy a fogvatartott szembenézzen tettével és felelősséget vállaljon érte. Mindegyikük várta a jóvátételi munkát, mert segített nekik abban, hogy a társadalom hasznos tagjainak érezhessék magukat, ezzel csökkentve a bűncselekményük miatt a társadalom irányába érzett szégyenérzetet, bűntudatot.

„Természetesen nem mindenki vehet részt a projektben. Leginkább az első bűntényesek, az 1-5 éven belül szabadulók. A börtön lét természetszerűleg egy zárt világ, ezért minden egyes tevékenységnek örülnek, ami a zárkán kívül zajlik. Amikor jelentkeznek, biztosan ez motiválja őket. Ugyanakkor nekem jó tapasztalataim vannak, mert sokan az önismereti és egyéb foglalkozások hatására elérkeznek egy fordulóponthoz, ahol ráléphetnek a „jó fiúvá válás” útjára. Persze nem válnak egyből azzá, de az biztos, hogy elindul valami. Azzal, hogy elvárja az ember a másiktól a jót, már valóban képes kihozni belőle.”

„A jóvátételt követően megbeszéljük a tapasztalatokat, a lelki folyamatokat, Országosan eddig 175 ilyen és ehhez hasonló jóvátétel valósult meg, Nálunk Győrben ez a hetedik alkalom, melyen eddig 23 fogvatartott vett részt.”

A munkálatokat figyelemmel kísérte Csaplár Zoltán, Mecsér polgármestere is. A falu első embere hangsúlyozta:

Fontos, hogy a fiatalok már egészen kiskoruktól jó élményekkel gazdagodjanak, mert ezáltal jobban kötődnek majd a gyökereikhez. A korai élményeknek része a magas szintű óvodai ellátás. A jelenleg 670 lelket számláló településünk folyamatosan gyarapodik, korösszetételét tekintve pedig fiatalodik. Nagy dolog, hogy megújulhatnak óvodánk játékai, köszönöm mindenkinek, aki hozzájárult. Beszélgettem az elítéltekkel, amiből az derült ki számomra, hogy lelkesen álltak a feladathoz. Látom rajtuk, jól esik nekik, hogy jót tehetnek.

A három férfi jókedvű, lendületesen munkája eredményeképp megszépültek a fajátékok. Egyikük, Oláh Péter szívesen nyilatkozott portálunknak:

„Hálás vagyok a sok támogatásért, amit kaptam, s azért is, hogy most hasznos tagja lehetek a társadalomnak. Harmincnyolc hónap bezártság után nagyon jó érzés itt dolgozni. Örülök annak is, hogy a munkámmal a kisgyerekeknek tudok segíteni, s talán egy kis örömet okozni mind az óvodai dolgozóknak, mind a szüleiknek.”

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #Győr-Moson-Sopron | #jóvátétel | #Mecsér | #rabok |
Hirdetés