Hirdetés
Győr+
2019.01.14. 10:35

Próbára teszi az immunrendszert a gyorsan változó időjárás

Súlyos mínuszok, havazás, majd szinte tavaszi meleg és olvadás – meleg front, majd gyorsan érkező hidegfronti hatás. A jelenleg tapasztalható változékony téli időjárás próbára teszi az emberek, főleg az idősek és a gyerekek immunrendszerét. A frontérzékenyek számára pedig az elkövetkező napok sem hoznak enyhülést.

Hirdetés

Pár napja még jeges és havas volt a Balaton partja, vasárnap azonban szinte nyoma sem volt a hónak, ragyogó napsütés fogadta a sétálókat.

Budapesten 4 napja még a hó nehezítette a közlekedést, mostanra azonban csak az egyre zsugorodó hófoltok emlékeztetnek az akkori havazásra. A gyors hőmérsékleti ingadozás és az időjárás változékonysága megviseli az embereket. A heves tüneteket az egymást gyorsan követő frontok okozzák.

Hirdetés

Az elmúlt napokban egy melegfront vonult át az ország felett, hétfőtől azonban megint egy hidegfront jön, ami újabb megpróbáltatást jelenthet az erre érzékenyeknek. És ezzel még nem lesz vége, szerdán megint melegfront érkezik, a hét második felében akár 10-12 Celsius fok is lehet. A változékony időjárás és a légnyomás különbségek próbára teszik az emberek immunrendszerét is.

Ilyenkor gyakori a fejfájás, a vérnyomás ingadozás, de fáradékonyság és depressziós panaszok is jelentkezhetnek – mondta el Pintér Ferenc meteogyógyász. Kiemelte az immunrendszer gyengülését, ugyanis a nedves időszakokban a kórokozók sokkal könnyebben terjednek.

A szakember azt javasolja, a megfázásos betegségek elkerülése érdekében mindenki ügyeljen az elegendő C- és D-vitamin-, valamint magnéziumbevitelre, de sokat számít az elegendő pihenés is.

Fotó: THINKSTOCK

MTI

likeold
a fb oldalunkat