Hirdetés
Napégés

Praktikák napégésre, ha már megtörtént a baj

fotó : Pixabay
Tóth Vivien
2021.06.17. 14:51

A hétvégén betörő kánikula sokakat a vízpartra csábít. A hűs vízben kevésbé érezzük a nap sugarainak az erejét, és könnyen megéghet a bőrünk. Cikkünkből kiderül hogyan ápoljuk a napégette bőrt, és milyen módon csillapíthatjuk az égető fájdalmat.

Hirdetés

Milyen tünetekre számíthatunk napozás után, ha leégtünk?

A napégés a bőr károsodása, amelyért a hosszútávú UV-B sugárzás felel. Egyénenként változó kinek meddig bírja a bőre míg nem ég le, ez függ a genetikától és a fényvédő krémtől amit használunk.

Hirdetés

 A leégést nem rögtön érezzük, általában a napon tartózkodás után 2-3 órával jönnek elő a kellemetlen tünetek. Legjellemzőbb a bőrpír, a heveny fájdalom, de súlyosabb esetekben hólyagos kiütések is keletkezhetnek a bőrünkön, amik később kifakadnak. Ha nagymértékű a napégés, akkor rossz közérzet, hidegrázás, kiszáradás is előfordulhat tünetként. Abban az esetben, ha magas láz, szédülés, és erős fejfájás kíséri, mindenképp kérjünk orvosi segítséget!

Mivel segíthetjük a gyógyulását a bőrnek?

Ha már megtörtént baj, és érezzük, hogy leégett a bőrünk akkor a legfontosabb, hogy árnyékba húzódjunk, hogy további napsugárzásnak ne tegyük ki a bőrünket. A napégést erős dehidratáltság kíséri, így a folyadékpótlás elengedhetetlen a kiszáradás ellen. Kerüljük a cukros, koffein vagy alkohol tartalmú italokat, a legjobb hidratáló a szervezetünknek a víz.

Enyhébb leégésnél a hideg borogatás, és hűsítő fürdő, nem csak jó érzés, de a bőr nyugtatásában is sokat segít. Az ülőfürdőt kerüljük, mivel tovább szárítja az amúgy is dehidratált bőrt. 

Zuhanyozás után drogériákban és gyógyszertárakban kapható napozás utáni készítménnyel, vékony rétegben kenjük be a sérült bőrfelületet. 

A krém kiválasztásánál érdemes az összetevőket megnézni, a magasabb aloe vera tartalmú készítmények kiváló nyugtató hatásúak a napégette bőrre, segítik a gyorsabb regenerálódást. Érdemes kerülni a zsíros krémeket, helyette válasszuk a vizes bázisú testápolókat. Ha erős fájdalmunk van, vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót nyugodtan be lehet venni. 

Házi megoldásként ismert hideg tejföl, kefír nem sajnos nem megoldás a napégésre. A tejkészítmény felmelegszik a bőrőn, ami nem tud lélegezni, ezáltal a bőrfelület befülled. Hűsítő hatása, csak a hűtőszekrénytől van, de meggyógyítani a bőrt nem képes. Otthoni megoldásként az aloe vera növényből kinyert péppel viszont valóban segíthetjük a fájdalom enyhítését, és a bőr mielőbbi regenerálódását.

Nézzük meg a naptejet, és fényvédőt is amit használunk. Való igaz, hogy ezeknek a készítményeknek az ára magas, viszont a tavalyról megmaradt készítmény sok esetben már nem hatásos. Minden krém tartalmazza a hátulján, hogy felbontás után meddig tart a szavatossága, ha lejárt semmiképp ne használjuk fel spórolásból, hiszen a készítmény hatóanyaga csökkent, vagy teljesen megszűnt.

Kapcsolódó témák: #bőrpír | #fényvédelem | #leégés | #napégés | #naptej |
likeold
a fb oldalunkat