Hirdetés
Nagytakarítás

Őszi nagytakarítás időhiányosoknak

Fotó: Freepik
Tóth Vivien
2021.09.14. 15:33

Vége a kánikulának, nincs több kifogás a nagytakarítás elodázására. Ahhoz, hogy ne idegeskedésről szóljon ez a tevékenység, fontos hogy rendszerezd a tennivalókat, és szortírozd amit már nem használsz. Cikkünkből kiderül, hogy ez miként a leghatékonyabb.

Hirdetés

“Még jó lesz valamire.”

A “ne dobjuk ki, mert még jó lesz valamire” jelige szüli a legtöbb háztartásban a kupit és a rendetlenséget. Ugyanez igaz a nem hordott, “majd belefogyok” ruhadarabokra is. Szortírozás közben az járjon az eszedben, hogy az elmúlt évben használtad -e az adott dolgot. Ha a válaszod nem, akkor érdemes kiselejtezni, illetve ha jó állapotú akár egy segélyszervezetnek felajánlani. Így nem csak makulátlan rend lesz a szekrényedben és a lakás különböző pontjain, de a lelkednek is jót teszel. 

Fürdőszobában is érdemes átválogatni a kozmetikumokat. Tudtad, hogy a legtöbb termék hátulján rajta van meddig szabad használni felbontás után? Lejárati idő után ezeket nem szabad használni, így ami nem vált be kozmetikum felesleges tárolni. Ugyanez a helyzet a konyhában is. Az évek alatt felhalmozott fűszereket, és szárazanyagokat érdemes átnézni, mert akár bogarak is belefészkelhetnek egy idő után. 

Hirdetés

Pakold ki a nehezen elérhető helyeket is

A legtöbben hétköznap csak gyorsan áttörlik azokat a helyeket, ahol a “papok táncolnak”. A nagytakarítás alatt azonban ez nem elég, érdemes azokat is áttörölni, amikre nem is gondolunk mennyi port összegyűjt egy szezon alatt. 

Fotó: Freepik

Fiókokat, és a spejzt is érdemes kipakolni és áttörölni, mert a hónapok alatt rengeteg koszt maguk alá tudnak gyűjteni. Érdemes elővenni a létrát, és a szekrények legtetejét is alaposan letakarítani, mert igazi porcicák telepednek meg ezeken a helyeken.

Ha világos a csempéd, lehet észre se veszed mennyi vízkő és kosz van rátapadva, így nagytakarításkor érdemes az egész felületét végigtörölni ezeknek, ahogy a bojler, kazán tetején is rengeteg kosz össze tud gyűlni. 

“Nem szeretem” helyek takarítása

Azt hiszem nem vagyok egyedül azzal a véleménnyel, hogy a hűtő, a sütő, és az ablakok takarítása a legmacerásabb. Ez miatt hajlamos az ember ezt húzni, ameddig lehet. Nagytakarítás címszó alatt ezeket is érdemes még alaposabban kitakarítani, mint általában. A sütő nehezen elérhető helyeit suvickold át fogkefével, illetve a sütő gombjait is érdemes leszedni és ecettel áttörölni. 

Fotó: Freepik

Tudtad, hogy egy elhanyagolt hűtőben akár 11 millió bacilus is megtalálható? Elég pár csepp kifolyt ételmaradék, hogy bacik hada szaporodjon el a hűtődben. A külsejéről se feledkezz meg, egy puha ronggyal az ajtónyílások tömítését is át kell törölni. Áramtalanítás után a hűtő hátuljával is foglalkozni kell, a kondenzátortekercs a hűtő szíve, ahol sajnos rengeteg por össze tud gyűlni. Alapos takarítással a gép élettartamát is meg tudjuk növelni.

Fotó: Freepik

Az ablakokat is minden évszak váltás után érdemes lepucolni, ami fárasztó munka. Amennyiben nagyon koszos az ablak, tisztítószer használata előtt érdemes meleg vizzel átitatott nedves szivaccsal először áttörölni. Ne feledkezzünk meg itt sem a tömítésekről, és a párkányokról. Nedves ronggyal töröljük át a redőnyöket és a szúnyoghálokat is, amik szintén rengeteg port és koszt szednek össze a hónapok alatt.

Kapcsolódó témák: #otthon | #praktikák | #rend | #takarítás |
likeold
a fb oldalunkat