Hirdetés
Hírek Kisbérről

Összefogással újult meg a csonkatornyú templom

Földvári Gabriella
2021.07.12. 12:21

A felújított kisbéri Nagyboldogasszony Római Katolikus Templomot július 11-én Veres András győri megyéspüspök áldotta meg. A csonkatornyú templom megújítása érdekében összefogott a kormányzat, az egyházmegye, a város és a lakosság.

Hirdetés

Vasárnap adták át a Kisbér főterén álló felújított katolikus templomot. A műemléki védettség alatt álló, barokk és klasszicista stílusjegyeket őrző épületet a Győri Egyházmegye kormányzati támogatással, 140 millió forintból állította helyre.

A templom falait sótalanítás és víztelenítés után új burkolattal látták el. A csonka tornyok tetején és a közöttük lévő mellvédet kicserélték, és a tornyok új födémet kaptak, valamint egy óraszerkezetet is beépítettek. A beruházáshoz a Győri Egyházmegye 60 millió forinttal, a kormány 80 millió forinttal járult hozzá.

Hirdetés

Az ünnepségen Magyaros László atya elevenítette fel a templom felújításának menetet, a munkálatok tavaly június végén kezdődtek, és idén március végén fejeződtek be. A látványos átalakuláson túl, megoldották a statikai, a vizesedési, a technikai problémákat is.

Veres András szentbeszédében elmondta, hogy egy felújított templom nem csupán a helyi közösségnek öröm, hanem az egész egyházmegyének, a hívő emberek egyetemes közösségének is, hiszen az emberek lelki megújulásának is jele, ha gondjuk van arra, hogy templomukat felújítsák.
Sinkovicz Zoltán polgármester felhívta a figyelmet, hogy a felújítás tovább folytatódik,a plébániaépület megújulásával. A műemléki védettség alatt álló plébánia épülete a város első kőépületeként épült az 1720-as években.
Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő kiemelte: „A templom, mely a város ékessége, melybe eleink beépítették bölcsességüket, hitüket, nem újult volna meg, ha nem teszi hozzá mindenki a maga részét, ha a főpásztor nem támogatja, ha a kisbériek nem adakoznak.”

Magyaros László plébániai kormányzó beszámolt arról, hogy kétéves szolgálata alatt az építkezéseken túl nagy figyelmet fordít a „szívek megújulására is”. Bevezették az elsőszombati engeszteléseket, szentségimádással, rózsafüzérrel, a szentgyónás lehetőségével és szentmisével. Az egyik hívő felajánlása révén fatimai szobrot tudtak felállítani a templom egyik mellékoltárán. Hetente tartanak csendes szentségimádást, péntekenként engesztelő imaórát, a szentmisék előtt közösen imádkozzák a rózsafüzért.

Forrás/fotó: Győri Egyházmegye Sajtóiroda

Kapcsolódó témák: #Kisbér | #templomfelújítás |
likeold
a fb oldalunkat