Országos Vízügyi Főigazgatóság: nagyon nagy az előrejelzés bizonytalansága

Győr+ Illusztráció: Marcali Gábor
2023.12.24. 15:04

A lehulló csapadék halmazállapota és a vízgyűjtő területeken olvadó hó mennyisége miatt nagyon nagy az előrejelzés bizonytalansága. Budapesten hosszan elnyúló árhullámra számítunk, a tetőzés a legfrissebb adatok szerint a jövő hét első napjaiban lesz, nem sokkal az alsó rakpart szintje felett - írja közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Jelenleg Európa jelentős részén, így hazánkban is, ciklonok és frontjaik okoztak és még okoznak a mai napon is változékony időjárást. Az elmúlt időszakban a Kárpát-medencében sokfelé 5-30 mm közötti, az Alpokban ennél jóval több, helyenként 30-50 mm vegyes halmazállapotú csapadék esett. Ma még folytatódik a változékony, időnként csapadékos és szeles időjárás, de már területi átlagban kevésbé jelentős mennyiségű, vegyes halmazállapotú csapadékra van kilátás, miközben nagyon erőteljes melegedés kezdődik. A jövő hét elején már szárazabb, kora tavasziasan enyhe időszak következik.

A csapadékos időjárás hatására a Dunán és mellékfolyóin árhullámok indultak vagy éppen indulnak el. Az Országos Vízjelző Szolgálat ma délelőtti előrejelzése szerint a Dunán Nagybajcsnál II. árvédelmi fokozat fölött tetőző árhullám érkezik, amely 12.25-én, hétfőn tetőzik majd. Komárom és Esztergom térségében az I.fokú árvízvédelmi készültségi szinteket (500 cm) meghaladó tetőzésekre számítunk a ma reggeli prognózisok alapján.

Budapesten a jövő hét első felében, előreláthatólag a II. fok szintjétől elmaradóan, nem sokkal az alsó rakpart szintje felett tetőzhet a folyó. Szintén árhullám vonul le a Rábán, amely Körmendnél ma tetőzik.  Az Ipolyon is komoly vízszintemelkedés várható, a folyó jövő héten I. fok felett tetőzhet.

A Tisza vízrendszerén a Sajón karácsony napjaira újabb árhullám érkezik, az elsőnél némileg magasabb, Sajópüspökinél I. fok fölötti tetőzéssel. Emellett a Zagyván ismét az I. fok fölé emelkedhetnek a vízállások, a Tarnán pedig ismét a II. fok elrendelése valószínű. A Bodrogon további, még I. fok feletti, lassú apadás várható. 

A Tiszán, jelenleg a folyó középső szakaszán, több helyen az I. fok fölötti vízállásokkal járó árhullám az alsóbb szakaszokon várhatóan már a készültségi szintek alatt tetőzik. Újabb jelentős tiszai árhullám nem valószínű.

A közleményben kiemelték, hogy a további vízállás-emelkedések mértéke, a még jelenleg is hulló vegyes halmazállapotú csapadék és többfelé a 0 °C körüli hőmérséklet miatt nagyon bizonytalan.

A megszokottnál sokkal magasabb hőmérsékletek miatt ugyanis a csapadék halmazállapota és az abból, illetve a korábban hullott hókészletből történő lefolyás (olvadás) számítása nagyon nehezen előrejelezhető.

Fontos tudni, hogy egy dunai árhullám alatt az állami fővédvonalakon a vízügyi szolgálat látja el a védekezési feladatokat, de a Vízgazdálkodási törvényből adódóan vannak önállóan védekező települések is (Duna-kanyar, Budapest), amelyek védvonalain az árvízvédekezés megszervezése az önkormányzat feladata. Amennyiben a település kéri, a vízügyi szolgálat műszaki segítséget nyújt. A szakemberek folyamatosan figyelik és értékelik a helyzetet.

Kapcsolódó cikkünk: