Orbán Viktor: Európában a békepártiak győztek

Győr+ Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
2024.06.10. 20:31

Az történt az európai parlamenti választáson, amit elterveztünk, és szerettünk volna elérni: sikerült lelassítani Európa háborúba sodródását – mondta Orbán Viktor a vasárnapi választásokat értékelve a közmédiának adott exkluzív interjúban hétfőn. A miniszterelnök rámutatott: még soha annyian nem szavaztak EP-választáson a Fidesz–KDNP pártszövetségre, mint tegnap. A kormánypártok ugyanis több mint kétmillió szavazatot kaptak. Orbán Viktor hangsúlyozta: ezt ráadásul olyan időszakban érték el, amikor a háborús helyzet és a magas infláció miatt nehéz körülmények között kellett kormányozniuk. – irja az origo.hu.

Nincs ma Európában egyetlen párt sem, és azt hiszem, Magyarországon sincs, aki ne cserélne velünk boldogan, akár azonnal” – mondta Orbán Viktor az M1-nek. „A Máltai Munkáspártot leszámítva Európában messze ez a legnagyobb támogatottság, amit politikai szereplő kapott” – értékelte Orbán Viktor a Fidesz–KDNP pártszövetségnek az európai parlamenti választáson elért, kishíján 45 százalékos eredményét. A miniszterelnök ennek kapcsán kiemelte: kaptak már európai választáson 50 százalék feletti támogatást is, de még soha nem szavaztak annyian a kormánypártokra, mint most. Hozzátette most több mint kétmillió ember voksolt rájuk, és amikor a legjobban szerepeltek, akkor pedig csak 1,8 millió.

„Ha ez egy parlamenti választás lett volna, akkor nagyjából olyan erőviszonyok lennének a kormánypárti mandátumok számát tekintve, mint amik most vannak a magyar parlamentben” – emelte ki a magyar kormányfő.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy nagyon biztos kormányzó párti fölényt adna, ha ezt az eredményt rávetítenék egy parlamenti választásra.

Ilyen háborús időkben, ilyen nehéz körülmények között egy gyötrelmes háborús, inflációs évvel a hátunk mögött, egy jó gazdasági esélyeket teremtő növekedés megindítása előtt ebben a helyzetben azt mondom, 14 százalékot ráverni a másodikra az egy tisztességes eredmény” – mondta.

A kormányfő az EP-választás következményeiről szólva kifejtette: az európai parlamenti választáson sikerült lelassítani az európai politikusok egyre gyorsuló ütemű háborúba sodródását.

„Meg is lehet állítani, mert Franciaországban – ami a legerősebben a háború mellett érvelő ország volt – valódi politikai földindulás történt. Ott ki kell írni, illetve ki is írtak már egy parlementi választást, mivel olyan nagy erővel és nagy arányban nyertek a békepártiak. Ha a békepártiak tudnak nyerni a parlamenti választáson is, akkor azt gondolom, hogy az első félidőt megnyertük. Egy null ide, Európában a békepártiak győztek” – magyarázta.

Hozzátette: várják, hogy Donald Trump megnyerje a választást az Egyesült Államokban, és akkor meglesz a béke.

Az ellenzékről szólva kifejtette: amikor nekiindultak a választásoknak, tudta, hogy a kormánypártoknak két ellenzéket kell majd legyőzniük, a régit és az újat. Kiemelte: legyőzték mindkettőt. Ezt a kormányfő különösan értékes eredménynek nevezte, mert – ahogy fogalmazott – két különböző ellenzékkel kellett megküzdeniük.

Középpontban a kormányzati munka

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy most az önkormámyzati és EP-választást kellett megnyerni, és ez sikerült. Most a következő 1,5 évben van munka bőségesen, és erre kell összpontosítani, így a nyugdíjak értékének a megőrzése, az infláció lent tartása, és a gazdaság újraindítása a legfőbb kérdése – tette hozzá. 

A kormányzati munka során a jövőben továbbra is figyelni kell a háború és béke kérdésére. 

Ha a két jobboldali frakció (ECR és ID) megegyezik egymással, akkor a jobboldal második helyen végez, ha ehhez mi is csatlakozunk. 

Itt a nagyok megállapodására van szükség, ha Le Pen és Meloni megállapodik, akkor új helyzet lesz, de egy hónapot még meg kell várni. 

„Az önkormányzati választáson jól szerepeltünk, de nem annyira jól, mint szerettem volna” – mondta a kormányfő. 

Ilyen háborús időkben 14 százalékot ráverni a második helyezettre, az jó eredmény. 

Itt a sikert nem adják ingyen, és a következő voksolást is meg kell nyerni, de ez még a jövő kérdése – mondta Orbán Viktor. A budapesti voksolásról azt mondta, hogyha 3 jelölt maradt volna talpon, akkor nem lett volna esély a változásra. A politikában csak az idő, a munka, az alázat számít, és jól kell szolgálni az országot – tette hozzá.

 „Itt egy stabil és kiszámítható kormányzati munka van. ”

Nyugaton a kormányzati munka előfeltételeinek a megteremtésével foglalkoznak 80 százalékban, míg nálunk a kormámyzati munka a 80 százalék, és ennek oka, hogy nálunk nincs koalíciós kényszer – tette hozzá. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy olyan sportoló nincs, aki mindig világrekorddal nyer. Nincs ma Európában egyetlen párt sem, amely ne cserélne velünk boldogan – zárta a kormányfő. 

Forrás: origo.hu

Kapcsolódó témák: #Orbán Viktor | #választás2024 |