Orbán Viktor: A migráció és a terrorizmus kéz a kézben jár

Győr+ Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
2023.11.10. 08:18

Magyarország miniszterelnöke péntek reggel a Kossuth Rádió reggeli műsorának vendége volt, ahol számos fontos és autális kérdésre kitértek. A miniszterlnök elmondta: „Én hajlíthatlan vagyok a migráció ügyében!” Részletek a cikkben!

Orbán Viktor az interjú elején hangsúlyozta, hogy a migrációról szóló titkosszolgálati jelentés is bizonyíték arra, hogy „azt kell tenni, amit eddig tettünk!” Kiemelte, hogy „a migráció és a terrorizmus kéz a kézben jár.” Utalt rá, hogy tisztán látszik: a migránsok egyre agresszívebbek és egyre durvább és durvább eszközökkel akarják áttörni a határokat, támadják a határainkat védő katonákat, rendőröket.„A radikalizálódás mögött terrorszervezetek állnak!” – mondta a miniszterelnök.  

A kormányfő az interjúban azt mondta, Akinek nincs gyermeke, az egy személyes ügyként gondol a migrációra, míg azok, akiknek van gyermeke, azok teljesen másként gondolnak rá. Én hajlíthatlan vagyok a migráció ügyében!” Az is elhangzott, hogy „ha egyszer beengedjük őket, akkor nem lehet kitenni őket!” Utalt arra is, hogy látható: ahol a migránsok teret kaptak, ott migránsgettók alakultak, amelyek létrejöttét még most megakadályozhatjuk hazánkban, s ez mindannyiunk érdeke.

Leszögezte: „Az, hogy a baloldal migrációpárti, teljesen érthetetlen. Nemzeti egységre lenne szükség ebben a témában!”

A baloldali viselkedésre visszautalva arra is kitért a miniszterelnök, hogy Nyugaton, ahol beengedték a migránsokat, ott idő kérdése és különféle civilizációk arányának jelentősen átrendeződése, változása.  Ezt pedig hazánkban el kell kerülni, viszont nehezebbé teszi, hogy nincs nemzeti egység ez ügyben. „A baloldal minden migrációpárti határozatot megszavazott.” – mondta a miniszterelnök.

Továbbra is a migráns-kérdésnél maradva a kormányfő arra is kitért, hogy nem szabad engednünk, hogy minden eszközzel ránk erőltessék azt a faja migrációs politikát, amely tönkreteszi az országunk. Hangsúlyozta, hogy „Mi nem akarjuk megmondani a nyugatiaknak, hogy mit tegyenek, de ne ők se akarják megmondani azt, hogy ki tartózkodhat itthon! Mi nem akarunk „mini Gázákat” Budapesten, ők pedig migránsgettókat akarnak telepíteni Magyarországon! ”

Orbán Viktor kiemelte: az európai választások egyik legfőbb tétje az lesz, hogy lesz-e a migrációs politikában változás, mert változás kell ebben a kérdésben.

Riporteri kérdésre a nemzeti konzultációt témáját is érintette a miniszterelnök, amelyről elmondta, hogy ha kellő számú felhatalmazást kapnak, az Brüsszelben nagy segítséget nyújthat. Ugyanis nem csak a déli határt kell folyamatosan megvédni, hanem a magyar állasponthoz is ragaszkodni kell Brüsszelben és meg kell védeni azt. Az pedig tisztán látszik, hogy a migrációs nyomás folyamatosan erősödik, s hogy ezzel lépést tartsunk, ahhoz a szabályokat is folyamatosan szigorítani kell. Elmondta, hogy ehhez egy új idegenrendészeti törvény szükséges, amely azt biztosítja majd, hogy mindenkiről tudni lehessen mennyi ideje és milyen jogcímen tartózkodik hazánkban. Az ezzel kapcsolatos törvényről pedig elmondta, hogy még ebben az évben elfogadják.

Orbán Viktor utalt rá, hogy „az Európai Unió azért alakult, hogy béke és jólét legyen, viszont most háború dűl és a gazdaság területén lemaradás tapasztalható.Kiemelte, hogy a brüsszeli elit egy globalista kezében van, és ez nem Magyarország érdekeit szolgálja. „Az emberek nem akarnak migrációt és háborút!”

A témához hozzátette: amíg nemzeti kormány van, addig nem járul hozzá, hogy a magyar adófizetők pénzéből finanszírozzák az ukrán államot. 

Az előttünk álló időszakról szólva közölte, hogy „ez a másfél hónap a politika számára lesz nagyon nehéz, mivel a migrációs és az ukrán kérdések nagyon súlyos konfliktusokat okoz.” Kihangsúlyozta, hogy Ukrajna nincs kész belépni az unióba, éppen ezért nem szabad megkezdeni a tárgyalásokat! Utalt rá, hogy az Európai Unió sok pénzzel tartozik hazánknak, s ez azért van, mert különféle indokkal nem adják oda. Ezzel kapcsolatban kijelentette: az ukránok Európai Unióhoz való csatlakozási tárgyalásait nem szabad összekötni a Magyarországnak járó uniós pénzekkel.  

Áttérve a 2023-as esztendő eseményeire Orbán Viktor hangsúlyozta, 2023-ra azt vállalta, hogy a nyugdíjak értéke nem gyengül, a munkahelyeket megvédik, és a kormány csökkenti az inflációt. Kijelentette, hogy ezeket a vállalásokat sikerült teljesíteni. Hamarosan jön 2024, amelyre pedig a gazdaság növekedését vállalja a magyar kormány, mondta a miniszterelnök.

„Ha pedig gazdasági növekedés jön, akkor azzal a bérek növekedése is együtt fog járni, amelyre reális esély van.”

Az interjú végéhez közeledve Orbán Viktor kormányfő elmondta, ha az államadósság és a költségvetési hiány rosszul alakul, abban az esetben Brüsszel különféle intézkedéseket hozhat. Ezek között szerepelnek jó és rossz javaslatok is. A rosszakról szólva említette, hogy rezsicsökkentés eltörlése, a kamatstop és az extraprofit-adók megszüntetése mind ide tartozik, tehát rosszul érintené a magyarokat. Végezetül kitért rá, hogy 2024-ben is vitákra kell számítani Brüsszellel, s ahhoz, hogy sikeresek legyünk ezekben a vitákban, új brüsszeli vezetésre lenne szükség.