Hirdetés
Jó reggelt Magyarország!

Orbán: sűrűsödnek a felhők az égbolton!

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Győr+
2022.04.01. 07:35

A Kossuth Rádióba látogatott péntek reggel Orbán Viktor. A miniszerelnök a háborúról, annak gazdasági következményeiről, de a közelgő választásokról is beszélt a műsorban.

Hirdetés

A háború került elsőként szóba a Jó reggelt Magyarország! című műsorban. Nagy Katalin arról faggatta a miniszterelnököt, hogy mi lehet az oka annak, hogy az ukrán elnök Magyarországot szólítja fel arra, hogy segítse Ukrajnát a háborúban. “Megértéssel kell fogadnunk az ukrán elnök erőfeszítéseit, hiszen bajban van az országa. Nem neheztelek rá emiatt. Zelenszkijjel nincs vitánk, nekünk a baloldallal van vitánk, akik már a háttérben megkötötték az egyezséget Ukrajnával, a baloldal a tűzzel játszik. Természetesen mi is elítéljük Oroszország támadását, de nem szeretnénk belesodródni a háborúba! – hangsúlyozta Orbán Viktor a reggeli beszélgetés kezdetén.

A miniszterelnök elmondta, hogy vannak olyan országok, melyek nem rendelkeznek kapacitásokkal, így nem tudnak leválni Oroszországról. “Nem mi döntöttük el például, hogy ne legyen tengerünk, de így alakult a történelmünk, nincs lehetőségünk, csövön jön a gáz és a kőolaj is. Ha Oroszországból nem jön energiaforrás, akkor nincs energia Magyarországon. A gazdaság működése, vagy nem működése a tét– emelte ki Orbán.

Hirdetés

A baloldal egyébként a miniszterelnök szerint állandóan ellentétes nyilatkozatokat tesz, ezt egy ideig próbálta megérteni Orbán Viktor, de ahogy fogalmazott, ezt már nem teszi.

Orbán szerint egyébként a baj gyökerei mélyebbre nyúlnak, mint az orosz-ukrán háború. Egy technológiai átállással próbálkozik Európa, a háborútól függetlenül próbálja az unió kikapcsolni a fosszilis energiahordozókat, ezért is növekednek az energiaárak. Ehhez jött hozzá a háború. “Jöttek a szankciók, ezek még inkább meglökték az energia árát, ez az energiaválság, gazdasági válságot fok okozni már a közeljövőben. Ezt tompítanunk kell, ezt meg kell úsznunk, ez lesz majd a feladatunk” – mutatott rá a következményekre a miniszterelnök.

Orbán hozzátette a mezőgazdasági munkák közepén vagyunk, és a gabonaellátás is kérdéses lesz, ha Ukrajna és Oroszország kiesik a piacról az élelmiszerhiányt eredményezhet. “Sűrűsödnek a felhők az égbolton!” – fogalmazott.

A miniszterelnök szerint mindig vita van arról, hogy egy gazdasági válságot hogyan kell kezelni. A megszorítás egy baloldali eszköz, az egy baloldali, elhibázott válságkezelési módszer. “Én nem az unióban bízom, hanem saját magunkban. Azért működik az ország jól, mert az elmúlt időszakban 1 millió új munkahelyet hoztunk létre. Ha munka van, működik a gazdaság. 4,7 millió ember dolgozik, erre kell a hangsúlyt fektetnünk, hogy megőrizzük a munkahelyeket– emelte ki Orbán.

A politikus úgy véli védekeznünk kell, ki kell védeni a háború következményeit, a brüsszeli energiaár-emelkedést, és aztán meg kell valósítani a korábban kitűzött terveket. “Tovább kell támogatni a családokat, nagyon jó a rendszer amit felépítettünk, Európa-szerte sokszor példaként emlegetik, de még van rajta mit javítani, van még mit kiegészíteni a családtámogatási rendszerben.”

A műsorvezető arról is kérdezte Orbán Viktort, mit gondol arról, hogy az ellenzék arra buzdítja a választókat, hogy szavazzanak érvénytelenül. “A baloldal kockázatot jelent a békénkre és a biztonságunkra. Vasárnap lesz 13 óránk, hogy eldöntsük Magyarország jövőjét, ha jól döntünk megmentjük Magyarország jövőjét, ha nem veszélybe sodorjuk magunkat” – fogalmazott a politikus. “Meg kell védeni a gyerekeinket és a szülők jogát is” – tette hozzá már a népszavazásról szólva. “A gyerekünk jövőjéről kell döntenünk, és Nyugat-Európába is eleinte legyintettek a genderkérdésekre. Mára nyugaton megszerveződtek a lobbiszervezetek, és nem a szülők döntenek a szexuális felvilágosításról” – emelte ki a téma kapcsán. 

A miniszterelnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az ország szempontjából hazánk jövője a fontos, a háború helyett a békére kell törekednünk. “Ez nem a mi háborúnk, ebből ki kell maradnunk, ha építkezni szeretnénk, akkor békére van szükség. Ennél nagyobb tétje nem volt a választásoknak ezidáig. A béke építkezést jelent, a háború rombolást!”

Kapcsolódó témák: #háború | #miniszterelnök | #választás |
likeold
a fb oldalunkat