Orbán: Párbeszéd nélkül nem lesz béke

Győr+ Fotó: MTI/Fischer Zoltán
2024.07.05. 08:13

„Ma nincsen párbeszéd, márpedig párbeszéd nélkül nagyon nehéz elképzelni, hogy hogyan fogunk elmozdulni a béke irányába” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az ukrán elnökkel folytatott megbeszélés kapcsán.

A kormányfő úgy fogalmazott, hogy Európa többet is tudna tenni azért, hogy a béke felé mozduljunk el. Szerinte ugyanakkor az fontos, hogy mi magyarok emlékeztessük magunkat arra, hogy az Európai Unió soros elnöksége nem jogosít fel minket arra, hogy Magyarország bárkinek a nevében tárgyaljon.

„Tehát amit én csinálok, azok ugyan tárgyalási formátumnak tűnnek, mert asztalok mögött ülünk és megbeszélünk kérdéseket, de nem tárgyalunk. Ezért nekem nem is kell mandátum, mert én egyetlen dolgot teszek, elmegyek azokra a helyekre,

ahol olyan háborús veszély van, aminek Európára és Magyarországra nézve is van negatív következménye és ott tényeket tisztázunk”

– fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy kérdéseket tett fel Zelenszkijnek, hogy meg lehessen érteni az ő szándékait, hogy hol van az a vörös határvonal, ameddig ő a béke érdekében el tud menni. A miniszterelnök szerint tudunk jó eszköz lenni a Jóisten, a békét akaró emberek kezében, hogy olyan lépéseket tegyünk, amelyek egy hosszú úton elindítsák a feleket, aminek a vége egy tűzszünet és béketárgyalás lehet.

A békéhez vezető út következő lépéséről kérdezte a műsorvezető Orbán Viktort, aki elmondta, kényes és érzékeny téma ez, hozzátette, akkor lehet beszélni a következő lépésről, ha az ember maga mögött hagyta az előző lépést.

Morális nyomás

Egyetlen dolgot teszek: elmegyek azokra helyekre, ahol olyan háborús veszély van, amelyek Magyarországra is veszélyesek. Tudunk jó eszköz lenni a békét akaró emberek kezében, hogy egy hosszú úton elindítja a feleket, aminek a vége tűzszünet és béketárgyalás lehet”– fogalmazott Orbán Viktor. Mint jelezte, sajnos még a békéhez vezető út első lépéseit tudjuk megtenni.

A miniszterelnök elmondta: miután Európa úgy döntött, hogy bevonódik ebbe a háborúba, ezért a háborúról készült felmérések is a háború részei, tehát manipuláltak. A kormányfő szerint van egy morális nyomás az embereken, hiszen Európa a békéről szól, az emberek úgy érzik túlságosan sokat várunk Amerikára azért, hogy megteremtse a békét. A miniszterelnök azt is tapasztalta, hogy az emberek aggódnak a háború gazdasági hatása miatt. – Ha elküldjük a pénzt a frontvonalra, hogy lesz itt gazdasági növekedés? Hogy fogunk ebből az európai gazdasági helyzetből kilábalni? – tette fel a kérdést Orbán Viktor. Hozzátette: a béke morálisan is helyes lépés lenne, másfelől a béke sikeressé tenné Európát.

Hazaifiak Európáért

Orbán Viktor a Patrióták Európáért frakció megalakítása kapcsán elmondta: Hétfőn lesz az alakuló ülés, ahol összegyűlnek azok a pártok, akik a csatlakozásról döntöttek, de még nem jelentették be.

A francia választás kapcsán úgy fogalmazott: A hétvégi második forduló nemcsak az európai frakciókra, hanem egész Európára hatással van, hiszen Európa második legnagyobb országáról van szó. Hozzátette: Az európai parlamenti választások is jelentősek, hiszen a német kancellár pártja a harmadik helyet tudta csak megszerezni, 14 százalékot, míg a magyar kormánypárt 45-öt.

„Tehát nincs olyan miniszterelnök Európában aki ne cserélne boldogan velem a választási eredmények ismeretében, még pontosabban ne cseréljem velem azért, hogy olyan jó választópolgárai legyenek, mint amilyenek a magyarok” – fogalmazott.

Orbán Viktor úgy véli: Németországban nehéz a helyzet, Franciaországban pedig egyenesen odáig fajultak a dolgok, hogy föloszlatták a parlamentet az európai választás hatására és új választást kellett kiírni. Az elnök pozíciója ugyan szent és sérthetetlen, ő kitöltheti a mandátumát, hacsak le nem mond, de a parlamenttel más a helyzet, hiszen az a népakarat letéteményese. Nem volt még példa arra Franciaországban az elmúlt évtizedekben, hogy egy „elkordonozott”, mindenből kizárt politikai erő így kitörjön az elszigeteltségből.

Persze innen Budapestről kevesen követik ezt, de aki a külpolitikába jártas, az tudja, hogy olyan változás jöhet, ami egész Európára hatással van, nemcsak Brüsszelben, de a kétoldalú kapcsolatok terén is.

A kormányfő két lehetséges forgatókönyvet vázolt fel. Az egyik, hogy a jobbolddal hétvégén akkora győzelmet arat, hogy kormányt tud alakítani önállóan Franciaországban. Orbán Viktor kitért a koalíciós kormányzás nehézségeire, hiszen a felelősség is másképp terül el a szereplők között és rendkívül nehéz közös nevezőre jutni többpárti kormány esetében.

A másik lehetőség, hogy a jobboldal nem nyer elég nagyot, de ugyanúgy hatása lesz Brüsszelre és ránk egyaránt. Tehát Franciaország nagy változások elé néz és Marine Le Pen pártja ma az egész Európai Parlament legnagyobb pártja is egyben, ezért korántsem mindegy, hogyan döntenek a sorsukról, de az eredményre még hétfőig várni kell.

Kereskedelmi háború is fenyeget

A miniszterelnök úgy látja, kereskedelmi háború réme fenyeget. Mint fogalmazott: abszurd helyzetek vannak. “A bizottság azon döntése, amivel most büntetővámot vet ki a kínaiakra állítólag azért jó, mert védi az európai autógyártók érdekeit. Közben az európai autógyártók kézzel-lábbal tiltakoznak. Nekik ez rossz. Az ő nevükben a bürökraták most hoznak egy döntést. Erre a keletiek tesznek majd válaszlépést, ez a kereskedelmi háború irányába tudják eltolni” –  jegyezte meg a miniszterelnök. Hozzátette: ha kereskedelmi háború lesz, a Magyarországon termelt árukat nem tudjuk eladni majd.

Forrás: hirado.hu